Skocz do zawartości
  • 0

stara łyżka wojskowa oficera

adam87122

Pytanie

Napisano

Witam, czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś więcej na temat tej łyżki gdzie były używane w jakiejś kantynie czy takie grawery były wyłącznie prywatną inicjatywą żołnierzy? z drugiej strony jest zdobienie zawiłym ozdobnym grawerem JSK ale nie wiem czy jest to już firmowy grawer firmy BR.HENNEBERG BM. Czy taka łyżka przedstawia jakąś wartość? Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam już informacje na temat dat umieszczonych na sztućcach są to daty rozpoczęcia służby w tej jednostce. Sztućce takie były grawerowane oficerom i z tego co się dowiedziałem są w zbiorach 2 szt. dowódców 9psk + te 2 szt moje.
Napisano
tak to cały czas ta sama łyżka, Bjar dziękuję za tą informację odnośnie 9 pułku - trafienie w 10. Znalazłem jeszcze widelec zz takim samym oznaczeniem i też z grawerem oficera - odszukałem go i w 99% wiem kim był jak wyglądał i oczywiście słuzył w tym pułku. datami również pasuje do mianowania na stopień porucznika i wcielenia właśnie do tej jednostki. Dzięki bardzo:)
Napisano
a powiedz mi jak znalazłeś tego Leona? bo mi udało się znaleźć tylko tego drugiego oficera. Wysłałem właśnie zapytanie do grupy rekonstrukcyjnej 9psk i mam nadzieję, że dowiem się więcej o tych osobach jak również o samych sztućcach w tym pułku i ew. daty co mogą oznaczać.
Napisano
Jak pisałem, to nie widziałem Twojego postu. Sprawdziłem w roczniku z 1930 roku - nadal był porucznikiem w tym samym pułku. Ciekawe jest to, że w linku, który podałem jest łyżka z tej jednostki bez takiego skomplikowanego graweru, ale jedynie z napisem 3 pSK
Napisano

Witam, czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś więcej na temat tej łyżki gdzie były używane w jakiejś kantynie czy takie grawery były wyłącznie prywatną inicjatywą żołnierzy? z drugiej strony jest zdobienie zawiłym ozdobnym grawerem JSK ale nie wiem czy jest to już firmowy grawer firmy BR.HENNEBERG BM. Czy taka łyżka przedstawia jakąś wartość? Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

Napisano
Że za mało? Też tak myślę.
Wg mnie jest to prywatna łyżka oficera. Takie z kasyn możesz pooglądać tutaj http://odkrywca.pl/sztucce-zastaw-pulkowych-pulkow-ii-rp,728321.html
Wartość zależy od tego, kto ocenia. Myślę, że dla rodziny porucznika byłaby bezcenna, dla muzeum taka sobie, dla handlarza prawie żadna. Chyba poza bjarem nikt nie będzie się umiał wypowiedzieć jednoznacznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie