Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ćwiczenia międzydywizyjne. 7 Pułk Strzelców Konnych podczas odpoczynku w Biedrusku. Zdjęcie z przed 1928 r. Fot. W. Pikiel, Warszawa.

Napisano

Płk. Stanisław Królicki ( od lewej) jako dowódca 1 PSK, podczas rozmowy z wizytującym pułk szefem Departamentu kawalerii, płk. Piotrem Skuratowiczem, w 1938 roku.

Napisano
Czołem,
ppor Bernard Kaczmarek, dowodca pocztu dowódcy w 7 PSK, a w czasie wojny dowódca 3 szwadronu był moim krewnym. Niestety nie zachowało się żadne z jego zdjęć (no, może oprócz jednego, z jakiejś uroczystości rodzinnej) - szukam o nim jakichś wieści. Czy masz może jakieś sugestie, gdzie tego szukać (poza CAWem)?
POzdr
w
Napisano
Czołem, monografia Szacherskiego jest pewnie Tobie nie obca. Jest tam pewnie sporo, bowiem już od 11 września por. Kaczmarek był dowódcą 3 szwadronu.A tam się bardzo gorąco działo od 14 do 19 września.
A jakie były okoliczności Jego śmierci w styczniu 1945 roku?
Napisano
Cześć,
tak, znam książkę rtm. Szacherskiego. W książce autor opisuje śmierć por. Kaczmarka - zginął od radzieckiej kuli. Kiedy jeńcy z oflagu Woldenberg zostali zmuszeni do wymarszu z obozu i uciekając przed rosyjską czołówką pancerną schronili się w jakich zabudiowaniach jakiś czołg wygarnął do nich. Mój krewny zginał przygotowując zaprzęg do zebrania rannych. By to styczeń 1945 roku.
Gdybyś miał jakieś foty - chętnie zobaczę, w rodzinie o ile mi wiadomo - nic nie ma.
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...