Skocz do zawartości
  • 0

jednostka: Gruzyjski linjowy batalion" 1853

Sobiepan

Pytanie

Napisano

Czołem, W Kurierze Warszawskim z 1853 roku znalazłem wzmiankę o zmarłym Praporszczyku Gruzyjskiego linjowego batalionu". Ktoś wie, co to za jednostka? Czy dobrze rozumiem, że praporszczyk to chorąży?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, W Kurierze Warszawskim z 1853 roku znalazłem wzmiankę o zmarłym Praporszczyku Gruzyjskiego linjowego batalionu". Ktoś wie, co to za jednostka? Czy dobrze rozumiem, że praporszczyk to chorąży?

Napisano
Imperium Rosyjskie prowadziło w XVIII i XIX w. liczne wojny na Kaukazie. Na Kaukaz wysyłano powstańców listopadowych, wielu oficerów, którzy służyli ponownie od prostego sołdata po zdjęciu więźniarskich kajdan, służyli nie na swojej wojnie, w nie swojej sprawie i zdobywali szlifu oficerskie, żeby znowu stać się ludźmi wolnymi. Także w ramach popowstaniowych represji wielu Polaków z poboru wysyłano na Kaukaz. Z kim się bili? Szamil itd.

Tu masz anons wzywający rodzinę do zgłoszenia się po spadek po zmarłym służącym w gruzińskim liniowym batalionie.

Прапорщик to podchorąży.
Napisano
Sprawdziłem, w roku 1854 gruzińskich liniowych batalionów (Грузинский Линейный батальон) było 18.

http://antologifo.narod.ru/pages/list2/listmpl854.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie