Sobiepan Napisano 19 Styczeń 2017 Autor Napisano 19 Styczeń 2017 Czołem, W Kurierze Warszawskim z 1853 roku znalazłem wzmiankę o zmarłym Praporszczyku Gruzyjskiego linjowego batalionu". Ktoś wie, co to za jednostka? Czy dobrze rozumiem, że praporszczyk to chorąży?
Edmundo Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 Gwoli ścisłości Прапорщик to nie podchorąży a chorąży czyli w armii rosyjskiej pierwszy stopień oficerski.
grba Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 Dzięki za ścisłość. Nie wiem dlaczego napisałem podchorąży. Juju albo mzimu?
Sobiepan Napisano 19 Styczeń 2017 Autor Napisano 19 Styczeń 2017 Czołem, W Kurierze Warszawskim z 1853 roku znalazłem wzmiankę o zmarłym Praporszczyku Gruzyjskiego linjowego batalionu". Ktoś wie, co to za jednostka? Czy dobrze rozumiem, że praporszczyk to chorąży?
grba Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 Imperium Rosyjskie prowadziło w XVIII i XIX w. liczne wojny na Kaukazie. Na Kaukaz wysyłano powstańców listopadowych, wielu oficerów, którzy służyli ponownie od prostego sołdata po zdjęciu więźniarskich kajdan, służyli nie na swojej wojnie, w nie swojej sprawie i zdobywali szlifu oficerskie, żeby znowu stać się ludźmi wolnymi. Także w ramach popowstaniowych represji wielu Polaków z poboru wysyłano na Kaukaz. Z kim się bili? Szamil itd.Tu masz anons wzywający rodzinę do zgłoszenia się po spadek po zmarłym służącym w gruzińskim liniowym batalionie.Прапорщик to podchorąży.
grba Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 Sprawdziłem, w roku 1854 gruzińskich liniowych batalionów (Грузинский Линейный батальон) było 18.http://antologifo.narod.ru/pages/list2/listmpl854.htm
Pytanie
Sobiepan
Czołem, W Kurierze Warszawskim z 1853 roku znalazłem wzmiankę o zmarłym Praporszczyku Gruzyjskiego linjowego batalionu". Ktoś wie, co to za jednostka? Czy dobrze rozumiem, że praporszczyk to chorąży?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.