Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 632
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Porucznik Henryk Zandbang z 7 Pułku Ułanów Lubelskich, zmarły tragicznie 16 maja 1936 roku.Na zdjęciu z okresu służby w 15 Pułku Ułanów Poznańskich.

• 2 weeks later...
Napisano
Witam Serdecznie?
Przeczytałem wpis pt Kawaleryjska śmierć podczas pokoju i znalazłem tam coś takiego:
153. 5 lipca 1923 roku w Warszawie, zmarł podporucznik Karol Stanisław Zugajewicz z 5 P.Uł. Zasławskich.
Szukam informacji na temat tej osoby gdyż jest to osoba z mojej rodziny. Ciężko jest mi coś ustalić ponieważ wiele osób z mojej rodziny już nie żyje.
Gdy przeczytałem tę informację w Pana opracowaniu zrobiło mi się miło ponieważ nie wiedziałem dokładnie kiedy mój krewny zmarł, a dowiedziałem się od Pana. Dziękuję. Gdzie znalazł Pan tę informację i czy jest tam coś więcej opisane?
Proszę o kontakt. elo.marcin@wp.pl
Pozdrawiam Marcin.
Napisano
Witam serdecznie,
Miło mi i cieszę się, że mogłem odrobinkę pomóc.Nazwisko ppor. Zugajewicza znalazłem kiedyś w dekretach Rozkazów MSWojsk., ale tam nie ma nic więcej, oprócz tego , co przy tym nazwisku zapisałem.
Niech Pan poszuka w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie, jako członek rodziny powinien Pan uzyskać od nich, wszystko co zachowało się tam po podporuczniku. Mój Brat szukał tam dokumentów i jakiegokolwiek śladu po naszym Dziadku, Obrońcy Kresów Wschodnich. Znalazł niewiele, ale, choć kilka notatek i wzmianek... BEZCENNE
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wytrwałości w poszukiwaniach
Napisano

25 maja 1928 roku, w Poznaniu, po długich i ciężkich cierpieniach zmarł major Jan Janusz Czarnecki z 15 Pułku Ułanów Poznańskich. Był uczestnikiem walk o niepodległość w szeregach 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, od 1919 roku w 15 Pułku Ułanów Poznańskich. Był czterokrotnym kawalerem Krzyża Walecznych i Krzyża Srebrnego Virtuti Militari.

Napisano
W 1936 roku zmarł, przeżywszy 44 lat, porucznik rezerwy Józef Sztembart. Był weteranem walk o niepodległość, uczestnikiem szarży pod Rokitną, w szeregach 2 Pułku Ułanów Legionów Polskich.
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...