formoza58 Napisano 30 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2017 Na mogile min. wieniec z szarfą w barwach pułku, od kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2017 27 grudnia 1934 roku zmarł, przezywszy 47 lat, starszy wachmistrz Szczepan Kura z 1 Pułku Strzelców Konnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2017 Kolejny pogrzeb w Garwolinie.Kadry z pogrzebu strzelca konnego Sałasińskiego, w dniu 16 listopada 1938 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2017 Porucznik Henryk Zandbang z 7 Pułku Ułanów Lubelskich, zmarły tragicznie 16 maja 1936 roku.Na zdjęciu z okresu służby w 15 Pułku Ułanów Poznańskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2017 Z Babcią i z luzakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maatin Napisano 19 Sierpień 2017 Share Napisano 19 Sierpień 2017 Witam Serdecznie?Przeczytałem wpis pt Kawaleryjska śmierć podczas pokoju i znalazłem tam coś takiego:153. 5 lipca 1923 roku w Warszawie, zmarł podporucznik Karol Stanisław Zugajewicz z 5 P.Uł. Zasławskich.Szukam informacji na temat tej osoby gdyż jest to osoba z mojej rodziny. Ciężko jest mi coś ustalić ponieważ wiele osób z mojej rodziny już nie żyje. Gdy przeczytałem tę informację w Pana opracowaniu zrobiło mi się miło ponieważ nie wiedziałem dokładnie kiedy mój krewny zmarł, a dowiedziałem się od Pana. Dziękuję. Gdzie znalazł Pan tę informację i czy jest tam coś więcej opisane?Proszę o kontakt. elo.marcin@wp.plPozdrawiam Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2017 Witam serdecznie,Miło mi i cieszę się, że mogłem odrobinkę pomóc.Nazwisko ppor. Zugajewicza znalazłem kiedyś w dekretach Rozkazów MSWojsk., ale tam nie ma nic więcej, oprócz tego , co przy tym nazwisku zapisałem.Niech Pan poszuka w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie, jako członek rodziny powinien Pan uzyskać od nich, wszystko co zachowało się tam po podporuczniku. Mój Brat szukał tam dokumentów i jakiegokolwiek śladu po naszym Dziadku, Obrońcy Kresów Wschodnich. Znalazł niewiele, ale, choć kilka notatek i wzmianek... BEZCENNEPozdrawiam serdecznie i życzę Wytrwałości w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Sierpień 2017 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2017 25 maja 1928 roku, w Poznaniu, po długich i ciężkich cierpieniach zmarł major Jan Janusz Czarnecki z 15 Pułku Ułanów Poznańskich. Był uczestnikiem walk o niepodległość w szeregach 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, od 1919 roku w 15 Pułku Ułanów Poznańskich. Był czterokrotnym kawalerem Krzyża Walecznych i Krzyża Srebrnego Virtuti Militari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2017 W 1936 roku zmarł, przeżywszy 44 lat, porucznik rezerwy Józef Sztembart. Był weteranem walk o niepodległość, uczestnikiem szarży pod Rokitną, w szeregach 2 Pułku Ułanów Legionów Polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2017 Pogrzeb z honorową asystą z 9 Pułku Ułanów Małopolskich, w latach trzydziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 Ppłk. Jan Tatara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2017 ... i zdjęcie z jego pogrzebu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2017 Autor Share Napisano 3 Październik 2017 Uzupełnienie do postu z 16 lipca, godz. 14:37:19, dotyczącego śmierci podoficera zawodowego 1 Pułku Strzelców Konnych, w 1932 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Październik 2017 Autor Share Napisano 25 Październik 2017 W dniu 21 maja 1932 zmarł, przeżywszy lat 50, chorąży Jan Schmidt z Pułku 4 Ułanów Zaniemeńskich. Spoczął na wileńskim Antokolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Październik 2017 Autor Share Napisano 26 Październik 2017 Grób podoficera Pułku 4 Ułanów Zaniemeńskich, Franciszka Grzybka, zmarłego 9 stycznia 1930 roku i pochowanego w Antokolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Listopad 2017 Autor Share Napisano 1 Listopad 2017 W tym szczególnym Dniu, wspomnijmy Tych, którzy odeszli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Listopad 2017 Autor Share Napisano 1 Listopad 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Listopad 2017 Autor Share Napisano 1 Listopad 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Listopad 2017 Autor Share Napisano 8 Listopad 2017 Rok 1926.Szczegóły tragedii, jaka rozegrała się w koszarach 6 Pułku Strzelców Konnych w Żółkwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Listopad 2017 Autor Share Napisano 8 Listopad 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi