formoza58 Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Napisano 10 Sierpień 2022 (edytowane) W 4 batalionie pułku AK... Edytowane 10 Sierpień 2022 przez formoza58 Cytuj
otton1 Napisano 29 Sierpień 2022 Napisano 29 Sierpień 2022 Z okazji wizyty w Polsce w lipcu 1937 roku króla Rumunii, wesołego Karola I urządzono na jego cześć spęd wojska czyli defiladę. Defilowali między innymi podhalańczycy. Koszt tej imprezy był gigantyczny, efekty bardziej niż mizerne co okazało się we wrześniu 1939 kiedy to "niewdzięczni" Rumuni internowali polski rząd i Pana Prezydenta. A biedne chłopaki solidnie się spocili. Cytuj
formoza58 Napisano 30 Sierpień 2022 Autor Napisano 30 Sierpień 2022 Teraz, otton1 napisał: A biedne chłopaki solidnie się spocili. Jak to w wojsku często bywało, bywa i zapewne będzie bywało. Wybrałeś do swoich występów wątek o 1 PSP. Masz pewność, że to ten pułk uczestniczył w tej defiladzie? Cytuj
otton1 Napisano 30 Sierpień 2022 Napisano 30 Sierpień 2022 16 godzin temu, formoza58 napisał: Masz pewność, że to ten pułk uczestniczył w tej defiladzie? Nie, mogło w defiladzie uczestniczyć kilka PSP - wstawiłem foto w temacie 1.PSP traktując go jako przedstawiciela ogółu PSP. Jak mam dokładne dane, jak np. dotyczące 2.PSP to wstawiam foto w odpowiednim miejscu (za chwilę). Cytuj
formoza58 Napisano 30 Sierpień 2022 Autor Napisano 30 Sierpień 2022 No właśnie, nie wiem czy zauważyłeś, funkcjonuje wątek " Oddzialy Górskie", przeznaczony dla materiałów co do których nie ma pewności odnośnie tożsamości pułku. A na " spęd", jak to okresliłeś, mógł nie przyjeżdżać żaden z szesciu pułków strzelców i trzech pułków artylerii. Cytuj
formoza58 Napisano 22 Październik 2022 Autor Napisano 22 Październik 2022 Z archiwum Allegro... Cytuj
Blazlov Napisano 22 Kwiecień Napisano 22 Kwiecień (edytowane) On 8.09.2018 o 14:14, formoza58 napisał: Przysięga w pułku. to to wygląda bardziej jak budynek na warszawskiej cytadeli Edytowane 22 Kwiecień przez Blazlov Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi