formoza58 Napisano 23 Grudzień 2018 Autor Napisano 23 Grudzień 2018 Z archiwum Allegro.I korzystając z okazji składam serdeczne życzenia wszystkim Podhalańczykom", Zdrowia, Szczęścia, oraz Pomyślnosci w Nowym Roku ;-)) Cytuj
formoza58 Napisano 31 Grudzień 2018 Autor Napisano 31 Grudzień 2018 Kpt. Józef Hartman na pokładzie minowca Jasółka". Cytuj
leszek01 Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 "Gen. brygady Mieczysław Boruta-Spiechowicz w otoczeniu oficerów. Drugi od lewej dowódca 5 pułku strzelców podhalańskich płk Julian Janowski." Cytuj
Edmundo Napisano 28 Grudzień 2019 Napisano 28 Grudzień 2019 (edytowane) Kolejna "zagwozdka" mundurowa. Cóż za wzór kurtki ma starszy strzelec (stojący od prawej) na przedostatniej fotografii z dnia 4 grudnia. Na przeróbkę z "byłego" munduru oficerskiego to za bardzo nie wygląda (tu widać inny nie spotykany rodzaj klap na kieszeniach) a fotografia została wykonana ewidentnie po 1935 r. Dwaj inni żołnierze mają też dość ciekawe "wariacje" czyli kurtki "niby" wz. 35 ale co ciekawe z pięcioma guzikami. Edytowane 28 Grudzień 2019 przez Edmundo Cytuj
formoza58 Napisano 9 Styczeń 2020 Autor Napisano 9 Styczeń 2020 Z Allegro. Artylerzysta 21 lub 22 PAL-u? Cytuj
ArturSZ2 Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 W dniu 2019-12-28 o 04:02, Edmundo napisał: Kolejna "zagwozdka" mundurowa. Cóż za wzór kurtki ma starszy strzelec (stojący od prawej) na przedostatniej fotografii z dnia 4 grudnia. To prawda. Natomiast przypomniał mi się zbiorek zdjęć portretowych pozujących w mundurach podhalańskich ( nie jestem powien czy faktycznie żołnierzy) pochodzący z fotoatelier w Cieszynie jaki przed paru laty był sprzedawany na aukcji. Tam był identyczny mundur. Mocny w "Ceskoslovenskiej Armadzie" nie jestem ale typ kieszeni jako żywo przypomina mi jej mundur. Co o tym sądzicie? Tylko mi się wydaje, czy taki sam? Cytuj
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2020 Autor Napisano 30 Styczeń 2020 Ja w czeskiej armii również laik, ale może zdjęcie pochodzi z 1939 roku, po zajęciu Zaolzia. Może faktycznie kurtka przejęta? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi