formoza58 Napisano 26 Marzec 2022 Autor Share Napisano 26 Marzec 2022 Teraz, wojtek780412 napisał: Na tym zdjęciu co prawda legioniści, ale w tle widoczna jedna z nieistniejących już kaplic ( prawdopodobnie). Konkretnie, legioniści 1 PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 26 Marzec 2022 Share Napisano 26 Marzec 2022 Dlatego też wskazuję na podobieństwo, nie jestem pewien tożsamości oznaczeń. Jest też taka możliwość, że po likwidacji podchorążówki w 1935 71 pp przejął zwolnione budynki i 1 komp CKM przekwaterował a napis nad wejściem został poprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Marzec 2022 Autor Share Napisano 26 Marzec 2022 Bardzo ciekawe to współczesne zdjęcie. Na zdjęciach z okresu międzywojnia te napisy były malowane, przynajmniej tak wyglądają. Dobrze będzie , jak Edmundo się pojawi, może oszczędzi naszych domysłów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 (edytowane) 8 godzin temu, formoza58 napisał: Dobrze będzie , jak Edmundo się pojawi, może oszczędzi naszych domysłów :-) Jestem, jestem, choć nie jestem z Zambrowa tylko z miasta troszkę "dalej na północ" to temat zambrowski jest mi znany. A więc do rzeczy. 9 godzin temu, wojtek780412 napisał: Na tym zdjęciu co prawda legioniści, ale w tle widoczna jedna z nieistniejących już kaplic ( prawdopodobnie) Wojtek to na pewno nie są byłe kaplice a właściwie to cerkwie pułkowe rosyjskich pułków piechoty. Te były dobudowane do frontów budynków koszarowych od strony "dziedzińca" koszar. Jeśli to zambrowska koszarowa cerkiew to być możliwe iż znajdowała się na terenie zajmowanym przez rosyjską 4 Brygadę Artylerii a następnie przez SPRP i SPRA (to tak w skrócie). 9 godzin temu, formoza58 napisał: Konkretnie, legioniści 1 PP Co do tejże fotografii to "pokutuje" także jako wkroczenie 1 PPLeg. do Łomży. Ale, jest małe "ale", mianowicie pułk przybył do Łomży w dniu 26 listopada 1916 r. a do Zambrowa przeniesiony został w dniu 6 stycznia 1917 r. Popatrzcie Panowie na letnie ubiory żołnierzy i widocznych w tle cywili. To na pewno nie wygląda na styczeń a jeśli już to może ciepłą jesień ale to raczej też nie możliwe. Edytowane 27 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 (edytowane) 8 godzin temu, formoza58 napisał: Na zdjęciach z okresu międzywojnia te napisy były malowane, przynajmniej tak wyglądają. Moim zdaniem to budynek koszar SPRP. Kompanie ckm 71 pp były zakwaterowane w budynkach poszczególnych batalionów, tu widzimy 1 i 3 kompanię ckm zakwaterowane razem, zresztą żołnierz ma na kołnierzu oznakę SPR, w sumie bardzo podobną z odległości do oznaki Szkoły Podoficerskiej ale moim zdaniem to SPR. Edytowane 27 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 (edytowane) Panowie "mea culpa", jeszcze raz dokładnie przyjrzałem się fotografii domniemanej byłej cerkwi pułkowej i faktycznie w tle widać "przejaskrawiony" nieco budynek. A jak chcecie nieco więcej o zambrowskich koszarach to zapraszam do lektury dwóch skromnych artykulików które onegdaj popełniłem na "łamach" strony historialomzy.pl czyli "Zapomniany Garnizon. Wojsko Polskie w Zambrowie po 1945 r." oraz "24. Dywizja Piechoty. Ostatnia "wielka jednostka" Wojska Polskiego na Ziemi Łomżyńskiej". Edytowane 27 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Marzec 2022 Autor Share Napisano 27 Marzec 2022 3 godziny temu, Edmundo napisał: Jestem, jestem, choć nie jestem z Zambrowa tylko z miasta troszkę "dalej na północ" to temat zambrowski jest mi znany. A więc do rzeczy. Wiedziałem, że nastąpi świeży powiew. Wspomniałem o Tobie, bowiem wiem, że jesteś tutaj min. autorytetem w temacie garnizonu zambrowskiego i z pewnością pomożesz. Faktycznie, z tym legionowym zdjęciem, to może być " propagandówka" z okresu międzywojnia. SPR mógł mieć 3 kompanie CKM?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 1 godzinę temu, formoza58 napisał: SPR mógł mieć 3 kompanie CKM?. Tak, SPRP miała trzy kompanie ckm. Swego czasu na bazie tejże "podchorążówki" w okresie letnim był sformowany tak zwany "pułk manewrowy", piechoty oczywista. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 A to "brakująca" 2 komp ( zdjęcie kol. formoza58 z tego wątku). Napis uderzająco podobny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Marzec 2022 Autor Share Napisano 27 Marzec 2022 Wpadło mi jeszcze zdjęcie z podchorążymi SPR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Marzec 2022 Autor Share Napisano 27 Marzec 2022 Czy to koszary w Zambrowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Marki kredytowe kasyna oficerskiego (archiwum allegro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Piękna zapalniczka (archiwum allegro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Odznaka pamiątkowa żołnierska (nakrętka nie oryginalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Może któregoś z tych panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Pięknie widoczny naramiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 Trochę o sporcie - wzmianki w prasie. "Stadjon" rok 1926 i 27 (archiwum allegro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Marzec 2022 Autor Share Napisano 27 Marzec 2022 50 minut temu, formoza58 napisał: Czy to koszary w Zambrowie? I jeszcze jedno zdjęcie.... Koszary zambrowskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 (edytowane) 3 godziny temu, formoza58 napisał: Wpadło mi jeszcze zdjęcie z podchorążymi SPR. To nie są podchorążowie SPR, to podchorążowie "zawodówki" o czym świadczą oznaki na kołnierzu, naramienniku kaprala podchorążego oraz na mankietach kurtek. 3 godziny temu, formoza58 napisał: Czy to koszary w Zambrowie? Bieglejszy w temacie ode mnie twierdzą że tak, według mnie nie jest to Zambrów o czym świadczy widoczny po lewej moździerz 220 mm wz. 28, no chyba że "zdobywcy" jakimś cudem przetransportowali go do Zambrowa ale w to nie wierzę albowiem Zambrów bodajże od 28 września był już w rękach RKKA. Zresztą na terenie zambrowskich koszar nie było takich "pochyłości" terenu. Edytowane 27 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Marzec 2022 Share Napisano 27 Marzec 2022 (edytowane) W dniu 11.03.2022 o 17:41, wojtek780412 napisał: Ten sam budynek, szczytowa klatka schodowa. Ale nie wiem czy to ślad 71 pp czy innej jednostki. 71 pp, tak samo jak grupowa fotografia na tle wejścia do 2 kompanii ckm. Budynek z napisem 1 i 3 kompania ckm to szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty. Edytowane 27 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 3 Kwiecień 2022 Share Napisano 3 Kwiecień 2022 W przedwojennej prasie. "Żołnierz Polski" nr 25 1922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 3 Kwiecień 2022 Share Napisano 3 Kwiecień 2022 "Żołnierz Polski" nr 41 1922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 3 Kwiecień 2022 Share Napisano 3 Kwiecień 2022 "Żołnierz Polski" nr 19 1924 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 3 Kwiecień 2022 Share Napisano 3 Kwiecień 2022 "Żołnierz Polski" nr 8 1924 (jakość skanu słaba,ale czytelna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi