Skocz do zawartości

71 Pułk Piechoty.

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, formoza58 napisał:

Dobrze będzie , jak Edmundo się pojawi, może oszczędzi naszych domysłów :-) 

Jestem, jestem, choć nie jestem z Zambrowa tylko z miasta troszkę "dalej na północ" to temat zambrowski jest mi znany. A więc do rzeczy.

9 godzin temu, wojtek780412 napisał:

Na tym zdjęciu co prawda legioniści, ale w tle widoczna jedna z nieistniejących już kaplic ( prawdopodobnie)

Wojtek to na pewno nie są byłe kaplice a właściwie to cerkwie pułkowe rosyjskich pułków piechoty. Te były dobudowane do frontów budynków koszarowych od strony "dziedzińca" koszar. Jeśli to zambrowska koszarowa cerkiew to być możliwe iż znajdowała się na terenie zajmowanym przez rosyjską 4 Brygadę Artylerii a następnie przez SPRP i SPRA (to tak w skrócie).

9 godzin temu, formoza58 napisał:

Konkretnie, legioniści 1 PP

Co do tejże fotografii to "pokutuje" także jako wkroczenie 1 PPLeg. do Łomży. Ale, jest małe "ale", mianowicie pułk przybył do Łomży w dniu 26 listopada 1916 r. a do Zambrowa przeniesiony został w dniu 6 stycznia 1917 r. Popatrzcie Panowie na letnie ubiory żołnierzy i widocznych w tle cywili. To na pewno nie wygląda na styczeń a jeśli już to może ciepłą jesień ale to raczej też nie możliwe.

Edytowane przez Edmundo

8 godzin temu, formoza58 napisał:

Na zdjęciach z okresu międzywojnia te napisy były malowane, przynajmniej tak wyglądają.

Moim zdaniem to budynek koszar SPRP. Kompanie ckm 71 pp były zakwaterowane w budynkach poszczególnych batalionów, tu widzimy 1 i 3 kompanię ckm zakwaterowane razem, zresztą żołnierz ma na kołnierzu oznakę SPR, w sumie bardzo podobną z odległości do oznaki Szkoły Podoficerskiej ale moim zdaniem to SPR.

Edytowane przez Edmundo

Panowie "mea culpa", jeszcze raz dokładnie przyjrzałem się fotografii domniemanej byłej cerkwi pułkowej i faktycznie w tle widać "przejaskrawiony" nieco budynek.

A jak chcecie nieco więcej o zambrowskich koszarach to zapraszam do lektury dwóch skromnych artykulików które onegdaj popełniłem na "łamach" strony historialomzy.pl czyli "Zapomniany Garnizon. Wojsko Polskie w Zambrowie po 1945 r." oraz "24. Dywizja Piechoty. Ostatnia "wielka jednostka" Wojska Polskiego na Ziemi Łomżyńskiej".

Edytowane przez Edmundo

3 godziny temu, Edmundo napisał:

Jestem, jestem, choć nie jestem z Zambrowa tylko z miasta troszkę "dalej na północ" to temat zambrowski jest mi znany. A więc do rzeczy.

Wiedziałem, że nastąpi świeży powiew. Wspomniałem o Tobie, bowiem wiem, że jesteś tutaj  min. autorytetem w temacie garnizonu zambrowskiego i z pewnością pomożesz.

Faktycznie, z tym legionowym zdjęciem, to może być " propagandówka" z okresu międzywojnia.

SPR mógł mieć 3 kompanie CKM?.

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

SPR mógł mieć 3 kompanie CKM?.

Tak, SPRP miała trzy kompanie ckm. Swego czasu na bazie tejże "podchorążówki" w okresie letnim był sformowany tak zwany "pułk manewrowy", piechoty oczywista.

Pozdrawiam

3 godziny temu, formoza58 napisał:

Wpadło mi jeszcze zdjęcie z podchorążymi  SPR.

To nie są podchorążowie SPR, to podchorążowie "zawodówki" o czym świadczą oznaki na kołnierzu, naramienniku kaprala podchorążego oraz na mankietach kurtek.

3 godziny temu, formoza58 napisał:

Czy to koszary w Zambrowie?

Bieglejszy w temacie ode mnie twierdzą że tak, według mnie nie jest to Zambrów o czym świadczy widoczny po lewej moździerz 220 mm wz. 28, no chyba że "zdobywcy" jakimś cudem przetransportowali go do Zambrowa ale w to nie wierzę albowiem Zambrów bodajże od 28 września był już w rękach RKKA. Zresztą na terenie zambrowskich koszar nie było takich "pochyłości" terenu.

Edytowane przez Edmundo

W dniu 11.03.2022 o 17:41, wojtek780412 napisał:

Ten sam budynek, szczytowa klatka schodowa. Ale nie wiem czy to ślad 71 pp czy innej jednostki.

71 pp, tak samo jak grupowa fotografia na tle wejścia do 2 kompanii ckm. Budynek z napisem 1 i 3 kompania ckm to szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty.

Edytowane przez Edmundo