plr78 Napisano 2 Listopad 2016 Autor Share Napisano 2 Listopad 2016 Witam. Idą długie zimowe wieczory. Zdałoby się coś do poczytania i to o propagandzie właśnie. Lubię oglądać Die Deutsche Wochenschau , PKW a nawet kreskówki z lat wojennych. Czy możecie polecić jakieś książki w tym temacie. Ramy czasowe od ale głupi ci Rzymianie" do zimnej wojny.Jakoś boję się rozważań o współczesnej propagandzie coby w temacie nie utonąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 3 Listopad 2016 Share Napisano 3 Listopad 2016 Polecam gorąco LTI" (Lingua Tertii Imperii" = Język Trzeciej Rzeszy") Victora Klemperera. Podstawowe informacje o tej pozycjihttp://pl.wikipedia.org/wiki/LTI_-_notatnik_filologaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 13:50 04-11-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 3 Listopad 2016 Share Napisano 3 Listopad 2016 Czytałem kiedyś książkę w tej tematyce.Wydanie sprzed około 20-30lat(?)tytułu nie pamiętam za cholere,dwa słowa na pewnowojna mózgów/umysłu?Na okładce był rewolwer w którym centralną częścią(bębenek) był mózg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 4 Listopad 2016 Share Napisano 4 Listopad 2016 Znalazłem takie cóś:Newcourt-Nowodworski Stanley - Czarna propaganda: Polska, Niemcy, Wlk. Brytania: tajemnice największych oszustw II wojny.Kraków, 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plr78 Napisano 5 Listopad 2016 Autor Share Napisano 5 Listopad 2016 Bardzo dziękuję za odzew. LTI" już ściągnięta w formie PDF , później się wezmę za Stanleya. A tak w temacie , robiłem porządek na półce i zauważyłem że gdzieś mi wcięło książeczkę Koniec latającej fortecy". To był kawałek propagandy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 5 Listopad 2016 Share Napisano 5 Listopad 2016 Poradnik agitatora" -Henryk Joffe, Stanisław Sado ok. 1950r. Zarąbista lektura. Czytać wyłącznie w stanie wskazującym.Historia Wszechzwiązkowej Komunistycznej Partii (bolszewików). Krótki kurs- praca zbiorowo natchniona ;) - również na trzeźwo nie da się czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 1 Grudzień 2016 Share Napisano 1 Grudzień 2016 Właśnie wczoraj skończyłem czytać książkę Roberta Guillaina Od Pearl Harbor do Hiroshimy". Książka - wspomnienia francuskiego dziennikarza, który przez całą II Wś przebywał w Japonii sama w sobie jest bardzo ciekawa a o japońskiej propagandzie na każdym etapie wojny można tam się sporo dowiedzieć, bo autor świadomie systematycznie analizuje ten temat. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.