plr78 Napisano 2 Listopad 2016 Autor Napisano 2 Listopad 2016 Witam. Idą długie zimowe wieczory. Zdałoby się coś do poczytania i to o propagandzie właśnie. Lubię oglądać Die Deutsche Wochenschau , PKW a nawet kreskówki z lat wojennych. Czy możecie polecić jakieś książki w tym temacie. Ramy czasowe od ale głupi ci Rzymianie" do zimnej wojny.Jakoś boję się rozważań o współczesnej propagandzie coby w temacie nie utonąć.
Leuthen Napisano 3 Listopad 2016 Napisano 3 Listopad 2016 Polecam gorąco LTI" (Lingua Tertii Imperii" = Język Trzeciej Rzeszy") Victora Klemperera. Podstawowe informacje o tej pozycjihttp://pl.wikipedia.org/wiki/LTI_-_notatnik_filologaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 13:50 04-11-2016
Hebda Napisano 3 Listopad 2016 Napisano 3 Listopad 2016 Czytałem kiedyś książkę w tej tematyce.Wydanie sprzed około 20-30lat(?)tytułu nie pamiętam za cholere,dwa słowa na pewnowojna mózgów/umysłu?Na okładce był rewolwer w którym centralną częścią(bębenek) był mózg
ammuratow Napisano 4 Listopad 2016 Napisano 4 Listopad 2016 Znalazłem takie cóś:Newcourt-Nowodworski Stanley - Czarna propaganda: Polska, Niemcy, Wlk. Brytania: tajemnice największych oszustw II wojny.Kraków, 2008
plr78 Napisano 5 Listopad 2016 Autor Napisano 5 Listopad 2016 Bardzo dziękuję za odzew. LTI" już ściągnięta w formie PDF , później się wezmę za Stanleya. A tak w temacie , robiłem porządek na półce i zauważyłem że gdzieś mi wcięło książeczkę Koniec latającej fortecy". To był kawałek propagandy...
szutnik Napisano 5 Listopad 2016 Napisano 5 Listopad 2016 Poradnik agitatora" -Henryk Joffe, Stanisław Sado ok. 1950r. Zarąbista lektura. Czytać wyłącznie w stanie wskazującym.Historia Wszechzwiązkowej Komunistycznej Partii (bolszewików). Krótki kurs- praca zbiorowo natchniona ;) - również na trzeźwo nie da się czytać.
Majorian Napisano 1 Grudzień 2016 Napisano 1 Grudzień 2016 Właśnie wczoraj skończyłem czytać książkę Roberta Guillaina Od Pearl Harbor do Hiroshimy". Książka - wspomnienia francuskiego dziennikarza, który przez całą II Wś przebywał w Japonii sama w sobie jest bardzo ciekawa a o japońskiej propagandzie na każdym etapie wojny można tam się sporo dowiedzieć, bo autor świadomie systematycznie analizuje ten temat. Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.