Skocz do zawartości
  • 0

XIX wieczne urządzenie

Jarko1966a

Pytanie

Napisano

Stare urządzenie znalezione w zakładzie stolarskim.
Dwa napis D.R.P.a oraz chyba Lomet ". Ta pierwsza litera jest dla mnie nie do odczytania. Na górze znajduje się śruba rzymska. Kręcenie nią powoduje zwężenie lub zwiększenie dolnej części.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego urządzenia.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też zastanawiałem się nad rozciąganiem obuwia, ale przyrząd można maksymalnie rozciągnąć na 20 cm.
Przyrząd został znalezione w zakładzie stolarskim, więc może do obsadzania szprych w drewnianych kołach.Tylko że pojęcia nie mam w jaki sposób.
Napisano
Zdaje mi się że to przyrząd do wyginania mokrych elementów drewnianych w celu uzyskania pożądanego kształtu. Następnie gdy drewno wyschło i zesztywniało wyciągano go z tego urządzenia.
Napisano
D.R.P (Deutsche Reich Patent) stosowane było chyba w okresie 1919-1945, czyli nie XIX wiek... Pomysły kolegów bezcenne...,ja bym się trzymał wątku z trzonkiem do siekierki...
Napisano

Stare urządzenie znalezione w zakładzie stolarskim.
Dwa napis D.R.P.a oraz chyba Lomet ". Ta pierwsza litera jest dla mnie nie do odczytania. Na górze znajduje się śruba rzymska. Kręcenie nią powoduje zwężenie lub zwiększenie dolnej części.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego urządzenia.

Napisano
Zaznaczam od razu, że pewności nie mam ale kształt w jednym z ramion skojarzył mi się z otworem w obuchu siekiery (oraz kilku innych narzędzi tego typu, np. młotka). Może więc jest to przyrząd do osadzania trzonków?
Napisano
To jest do rozciągania butów, mur beton, tylko że małe rozmiary, warto zauważyć ze jeszcze 100 lat temu przeciętnie ludzie byli dużo niżsi...W związku z czym 20 parę cm jeżeli to ma to akurat.
Napisano
D.R.P. jest stosowane od czerwca 1877r.
Co do urządzenia, to dziękuję wszystkim za podpowiedzi ale nadal nie wiem jak to używać.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie