reyer8 Napisano 4 Kwiecień 2017 Napisano 4 Kwiecień 2017 siwy , ta pierwsza szabla jest jak najbardziej orginalna, tylko cena 1200zeta , wysoka. i nie sluchaj opowiadaczy ze indyjska czy kwasem robiona.Pozdrawiam.
torba5 Napisano 4 Kwiecień 2017 Napisano 4 Kwiecień 2017 i do tego niezbyt przekonująca ale co tam :)
siwy_49 Napisano 7 Październik 2016 Autor Napisano 7 Październik 2016 Myślisz że 1200 zl to dobra cena?
sza.man Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Szabla jako taka wygląda raczej solidnie, ale ta rdza i patyna...Przejrzałbym bym na Twoim miejscu chińskie oraz indyjskie portale czy aby nie ma tam podobnych z takimi samymi oznaczeniami...
siwy_49 Napisano 6 Październik 2016 Autor Napisano 6 Październik 2016 Szukam, ale nie mogę namierzyć z takimi biciami.
butchcassiddy Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Mi się też nie podoba rdza na pochwie.
viator01 Napisano 7 Październik 2016 Napisano 7 Październik 2016 W kraju za tyle, albo i mniej można trafić z ładnymi puncami w podobnym, a nawet nieco lepszym stanie.
viator01 Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Ta pochwa, jak i szabla nosi ślady podobne jak do czyszczenia np. papierem ściernym lub czymś zbliżonym. Może z tego powodu ta korozja.
siwy_49 Napisano 6 Październik 2016 Autor Napisano 6 Październik 2016 Dziwne ale szabla prawdopodobnie nie ma żadnych punc. Czy to nie dziwne że tylko nr?
viator01 Napisano 6 Październik 2016 Napisano 6 Październik 2016 Spotkałem kiedyś taką, która miała odbiory na progu głowni ukryte pod skórą.
Sobow99 Napisano 7 Październik 2016 Napisano 7 Październik 2016 Pochwa to jak dla mnie książkowy przykład starzenia kwasowego.
siwy_49 Napisano 7 Październik 2016 Autor Napisano 7 Październik 2016 No nie mam zdjęcia glowni przy rękojeści ale na kabląku też czysto. Mysle ze gdyby jakies byly to klient by pokazał.
mietek Napisano 8 Październik 2016 Napisano 8 Październik 2016 darzają się sporadycznie takie bez niczego (też bez napisu na głowni), ale ponoć najczęściej to eksportowane z Europy do USA."Owszem, do USA poszlo ich troche (w czasie Wojen Secesyjnych), jednak najczesciej byla to produkcja z Solingen, nie zas francuska. Potem zapewne czesc wrocila do Francji, gdy w 1871 Francuzi odkupili zapasy roznej broni z USA w czasie wojny Francusko-Pruskiej.
viator01 Napisano 8 Październik 2016 Napisano 8 Październik 2016 Zgadza się, że produkcja europejska bez punc to głównie wytwórcy z Solingen. Dlatego szabla z głownią ewidentnie francuską bez oznaczeń raczej odpada. Jedynym wyjaśnieniem byłoby to, że do rękojeści niemieckiej/pruskiej zamontowano by głownię francuską. Wtedy często punce mogą skryć się pod oprawą, gdyż przy dopasowywaniu czasami konieczne jest szlifowanie okolic trzonu. Ale tutaj nic na takie kombinacje nie wskazuje. Czyżby genialna kopia.Co zaś się tyczy pochwy, to w gorszym jeszcze stanie widziałem taką szablę właśnie z Solingen (chodzi o pochwę). W każdym razie przy takiej cenie ja bym się wstrzymał z zakupem.
siwy_49 Napisano 8 Październik 2016 Autor Napisano 8 Październik 2016 Dziękuję Panowie za pomoc. Jednak odpuszczę ten zakup. Rocznik jest dość kuszący ale za dużo niewiadomych, a cena też bez szału. Za tyś zł znalazłem taką z puncami tylko z lat 70 XIX w też w ładnym stanie.
mietek Napisano 8 Październik 2016 Napisano 8 Październik 2016 Solingenowskie (oraz prod USA) byly na ogol z 2 ryfkami (2 kolka do zaczepienia). Francuzi najpierw mieli z dwoma, potem z jedna, przerobili swoje starsze z 2 na 1, przy zmienia sposobu mocowania przy siodle.Czyli tutaj pochwa byla typu francuskiego.Co do zakupu tejze, ano zbyt wiele znaków zapytania i zbyt slabe fotki.
Pytanie
siwy_49
Witam. Czy dobra?
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.