Skocz do zawartości
  • 0

szabla m 1822

siwy_49

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
siwy , ta pierwsza szabla jest jak najbardziej orginalna, tylko cena 1200zeta , wysoka. i nie sluchaj opowiadaczy ze indyjska czy kwasem robiona.Pozdrawiam.
Napisano
Szabla jako taka wygląda raczej solidnie, ale ta rdza i patyna...
Przejrzałbym bym na Twoim miejscu chińskie oraz indyjskie portale czy aby nie ma tam podobnych z takimi samymi oznaczeniami...
Napisano
darzają się sporadycznie takie bez niczego (też bez napisu na głowni), ale ponoć najczęściej to eksportowane z Europy do USA."

Owszem, do USA poszlo ich troche (w czasie Wojen Secesyjnych), jednak najczesciej byla to produkcja z Solingen, nie zas francuska. Potem zapewne czesc wrocila do Francji, gdy w 1871 Francuzi odkupili zapasy roznej broni z USA w czasie wojny Francusko-Pruskiej.
Napisano
Zgadza się, że produkcja europejska bez punc to głównie wytwórcy z Solingen. Dlatego szabla z głownią ewidentnie francuską bez oznaczeń raczej odpada. Jedynym wyjaśnieniem byłoby to, że do rękojeści niemieckiej/pruskiej zamontowano by głownię francuską. Wtedy często punce mogą skryć się pod oprawą, gdyż przy dopasowywaniu czasami konieczne jest szlifowanie okolic trzonu. Ale tutaj nic na takie kombinacje nie wskazuje. Czyżby genialna kopia.
Co zaś się tyczy pochwy, to w gorszym jeszcze stanie widziałem taką szablę właśnie z Solingen (chodzi o pochwę).
W każdym razie przy takiej cenie ja bym się wstrzymał z zakupem.
Napisano
Dziękuję Panowie za pomoc. Jednak odpuszczę ten zakup. Rocznik jest dość kuszący ale za dużo niewiadomych, a cena też bez szału. Za tyś zł znalazłem taką z puncami tylko z lat 70 XIX w też w ładnym stanie.
Napisano
Solingenowskie (oraz prod USA) byly na ogol z 2 ryfkami (2 kolka do zaczepienia). Francuzi najpierw mieli z dwoma, potem z jedna, przerobili swoje starsze z 2 na 1, przy zmienia sposobu mocowania przy siodle.

Czyli tutaj pochwa byla typu francuskiego.

Co do zakupu tejze, ano zbyt wiele znaków zapytania i zbyt slabe fotki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie