ptasznik Napisano 19 Kwiecień 2018 Share Napisano 19 Kwiecień 2018 E, nie no,ja tylko tak kilka wiadomości do kupy i to na początku błędnie.A ten ostatni na Pinie i Prypeci to czasem nie ''Sikorski'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2018 Tak jak wspomniałem wcześniej, w statkach uzbrojonych (szczególnie z okresu 1019- 1920) niestety nie pomogę :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 19 Kwiecień 2018 Share Napisano 19 Kwiecień 2018 Szkoda. Ja też się na tym kompletnie nie znam, strzelam po tamborach".Takim właśnie strzałem" upatruję w jednostce właśnie co wydobywanej ''Chodkiewicza'', tu jeszcze jako ''Gromkij'' ex ''Burżyn'', niedoszły ''P 2'' (''Pancerny 2'').Przecudnej urody zdjęcie ''Krakowa'' (i chyba nieznane) na stronie Kaszuby 24 w temacie Gdańsk pierwsi marynarze niepodległej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 20 Kwiecień 2018 Share Napisano 20 Kwiecień 2018 To fakt :-)https://kaszuby24.pl/gdansk-pierwsi-marynarze-niepodleglej-szukamy-pamiatek-na-wystawe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2018 Kraków" widziałem, ale marynarza z odznaką pamiątkową stojącego na rufie przy banderze... Uff.DZIĘKUJĘ MarekA ;-)A zejman stoi na rufie chyba któregoś z monitorów gdańskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2018 Z tyłu stoi monitor o krótkiej nazwie, a Pińsk" i Toruń" chodziły bodaj w jednym dywizjonie bojowym. Więc stoi chyba na jednym lub drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Znalezione w sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2018 ... to w końcu skończyły się rozważania odnośnie przodu nadbudówek kutrów meldunkowych ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Kwiecień 2018 Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Tak, ale zaczęły co do jarzma. Czy było, czy nie - nie widać otworów na śruby. Według mnie jest obwódka.Może tak całe zdjątko ? I zbliżenie na otwór jarzma ?A tego z ''Krakowem'' to nie można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2018 No tak, potem będzie kolejny temat:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Tego KM-a mam tylko w takiej rozdzielczości. A Kraków" można u nas tylko w takiej wyeksponować.W obu przypadkach, modelarze będą musieli chyba zweryfikować szczegóły, które się przy tej okazji urodziły"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Kwiecień 2018 Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Dzięki. :)Modelarsko zdjęcie ''Krakowa'' jest piękne, zainteresowani znajdą po adresie wyżej. ''KM'' też.Zauważyłeś zdjęcie z marynarzem, nie ma go w temacie marynarzy ani tu. Szkoda, bo mam rozgryzione te ''łajby'', a głupio pisać tak o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2018 :-)... Wrzucę go ( jak się wyśpię) do wątku o Marynarzach Flotylli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Tak jak obiecałem, wrzuciłem tam... Tak jest, to na pewno, że ze święta. Tutaj z 1930, ale tamto z innego z pierwszej połowy lat trzydziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Kwiecień 2018 Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Tu 1930, a tam z marynarzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Nie wiem, na pewno pierwsza połowa lat trzydziestych. Pewnie na tej przyszłej wystawie będą jakieś konkretne opisy zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Kwiecień 2018 Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Obawiam się że podpisy będą za NAC, prasą z okresu, czyli to co znamy i czasami nie pasuje.Według mnie to marynarz A.D. 1930. Raczej mało prawdopodobne jest identyczne ustawienie jednostek pływających na wodzie w różnych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Tak jak pisałem, pierwsza połowa lat trzydziestych. Pierwsze przymiarki" do usztywniania czapek. Takie jeszcze półflaczki",w odróznieniu od tych miękkich z lat dwudziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Kwiecień 2018 Share Napisano 22 Kwiecień 2018 Jesienią 1933 zmieniono numerację kutrów. 29 co prawda pozostał przy swojej, ale w lipcu powinien być już przebudowany.Tak więc jeśli czapka nie z 1930, to zdjęcie nie później niż 1932. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Maj 2018 Autor Share Napisano 2 Maj 2018 Na Prypeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Maj 2018 Autor Share Napisano 2 Maj 2018 Z podniesienia bandery na Wilnie" i Krakowie", w 1926 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Maj 2018 Autor Share Napisano 2 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Maj 2018 Autor Share Napisano 2 Maj 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Maj 2018 Autor Share Napisano 3 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Maj 2018 Autor Share Napisano 4 Maj 2018 Na zimowych leżach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi