formoza58 Napisano 19 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2018 Dywizjon Rozpoznawczy brygady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Lipiec 2018 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2018 Po przekroczeniu granicy węgierskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Październik 2018 Autor Share Napisano 9 Październik 2018 Na Zaolziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Październik 2018 Autor Share Napisano 18 Październik 2018 Szpica jednego ze szwadronów 24 P.Uł, w akcji prostowania granicy w listopadzie 1938 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Luty 2019 Autor Share Napisano 23 Luty 2019 Z roku 1939... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2019 Na ćwiczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2020 Oficerowie 16 DAM-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Luty 2020 Autor Share Napisano 2 Luty 2020 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Luty 2020 Autor Share Napisano 2 Luty 2020 Mjr. Stachiewicz ze swoimi oficerami, na Zaolziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2020 Samochody dywizjonu rozpoznawczego brygady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 24 Październik 2020 Share Napisano 24 Październik 2020 Hej, wrzucam kila fotografii Kruppów L2H43 używanych w naszym Dywizjonie Rozpoznawczym. Zdjęcia te już były tu zamieszczane jednak wydaje mi się, że te ode mnie są lepszej jakości. W wersji otwartej 7-osobowej. Ponoć trzeci też był używany w brygadzie, ale w innym wariancie (zakrytym, ciężarowym?). Mogłem jednak coś pokręcić w nawale ogólnego czytania, gdzieś tam kiedyś... Może ktoś wie jakie były losy czwartego Kruppa? A tak naprawdę to pierwszego, tego z oryginalnym, niemieckim nadwoziem skrzyniowym - testowanego w Puszczy Kampinoskiej jeszcze przed zakupem kolejnych, bodajże w październiku 1936 r. (lub zakupem samych podwozi, bo o tym zdaje się też gdzieś kiedyś czytałem na co wskazywałyby odmienne detale polskich Kruppów, przynajmniej tych uchwyconych na zdjęciach). Tak sobie też na szybko zajrzałem do zachowanego wykazu sprzętu przekazanego Węgrom podczas przekraczania granicy. Jednak rzeczonych Kruppów w nim nie zauważyłem. Na zachowanych zdjęciach obrazujących przekazywane pojazdy chyba także ich brak. Tak mnie naszło tytułem przemyśleń przy okazji zamieszczenia w/w fotogtafii. Pozdrawiam, Jabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 24 Październik 2020 Share Napisano 24 Październik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 24 Październik 2020 Share Napisano 24 Październik 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu2 Napisano 24 Październik 2020 Share Napisano 24 Październik 2020 To ostatnie zdjęcie lubię szczególnie. Dużo na nim jest i dużo z niego można wyczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2021 W dniu 18.10.2018 o 12:32, formoza58 napisał: Szpica jednego ze szwadronów 24 P.Uł, w akcji prostowania granicy w listopadzie 1938 roku. Uzupełnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2021 Jw. Maczek ze swoim szefem sztabu, mjr dypl. F. Skibińskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Luty 2021 Autor Share Napisano 3 Luty 2021 Z Allegro. Żołnierze dywizjonu artylerii motorowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Luty 2021 Autor Share Napisano 3 Luty 2021 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Marzec 2021 Autor Share Napisano 2 Marzec 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Marzec 2021 Autor Share Napisano 25 Marzec 2021 Z Allegro. Nad stołem pochylony chyba płk. Kazimierz Dworak, dowódca 24 Pułku Ułanów. Obok płk. Stanisław Maczek. Pierwszy od prawej wygląda na szefa sztabu brygady, mjr. dypl. Franciszka Skibińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Marzec 2021 Autor Share Napisano 25 Marzec 2021 Tak mi się w pierwszej chwili skojarzyło. Nawet bez monokla podobny, wzrost względem Maczka zgodny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Marzec 2021 Autor Share Napisano 25 Marzec 2021 W dniu 13.09.2016 o 21:13, formoza58 napisał: Odprawa z dowódcą brygady w Jurgowej. Przypomniałem sobie o tym zdjęciu i jak patrzę, to chyba jednak " Łastoczka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi