Jump to content

Recommended Posts

• Replies 546
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Na dwóch przedostatnich fotografiach jest fragment samochodu łazika" PF 518 oraz niezwykle rzadki na polskich fotografiach a wykorzystywany w niewielkiej ilości (jakiej ?) przez 10 BK samochód terenowy Krupp Protze ale w jakiej wersji ?
Posted
Kolego jaro63 rozumiem że miałeś na myśli to iż do Polski trafiły same podwozia a nadwozia zostały wykonane metodą powiedzmy że chałupniczą" na konkretne zapotrzebowanie. Niezmiernie ciekawi mnie w jakiej roli były wykorzystywane w 10 BK a gdzieś obiło mi się o uszy że też gdzieś było o tym na forum że służyły jako ciągniki armat ppanc. 37 mm wz. 36 co niejako było by powieleniem niemieckiej wersji Kfz. 69 służącej do holowania ichnich" armat ppanc. 37 mm. Z drugiej strony pojazd z zamieszczonej fotografii nie za bardzo wygląda na ciągnik artyleryjski a bardziej na wóz powiedzmy w skrócie osobowo-sztabowy" czyli odpowiednik polskich PF 518.
Posted
Nigdy nie spotkałem się z informacją,że służyły jako ciągniki ppanc. W 10 BK były chyba 2 sztuki. Jest zdjęcie z testów w Polsce K-P z typowym nadwoziem skrzyniowym. Czy kupiliśmy typowe ciężarówki czy tylko podwozia? Brak wiarygodnych danych. Na pewno dwa przebudowano.