piast Napisano 1 Maj 2016 Autor Napisano 1 Maj 2016 Polski orzeł wojskowy , Wikipedia ,W 1927 roku zmieniono nieco kształt orła ogólnowojskowego i nie umieszczano już żadnych znaków na tarczy amazonek"
Hebda Napisano 1 Maj 2016 Napisano 1 Maj 2016 a ten dalej swoje...http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=%B3om%BFy&ws=txt&id_forum=0&forum=onjuz wiesz o co biega z Lomza?falsy!
piast Napisano 1 Maj 2016 Autor Napisano 1 Maj 2016 nie zatrybiłem , nowy jestem , dzięki za pomoc , pozdrawiam
viator01 Napisano 1 Maj 2016 Napisano 1 Maj 2016 Podpalając się orłem na takim hełmie warto sobie zadać pytanie skąd taka ich liczba. Skoro orły te zdejmowano, a hełmy były powszechnie używane we wrześniu, to gdzie ci wszyscy sprzedający znaleźli takie ilości hełmów wz. 15 z orzełkami. A wiadomo, że skoro jest pewność, że hełm jest polski, to od razu rzadszy i cena wyższa. Nie przeczę, że pewne ilości takich hełmów mogły się uchować (chociaż brak o tym informacji), ale bez znajomości losów każdego z nich, należy założyć, że podrasowany współcześnie przez dodanie orła. Ot ludziska się polskich dróg" i innych filmideł naoglądali i teraz chcą z orłami, więc jak jest popyt, to się też znajdzie podaż.
Kasjan2000 Napisano 3 Maj 2016 Napisano 3 Maj 2016 Orły to kopie prawdopodobnie z Łomży wzorowane na badziewiach z Leska
Pytanie
piast
witam , są autentyczne ?
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.