Skocz do zawartości
  • 0

Nożyce

Liwiusz66

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A dlaczego nie mogą być austrowęgierskie ?.....Dlatego że ich nie znamy ?
Nożyce małe pokazane na zdjęciu jakiegoś katalogu to na pewno nożyce A-W tzw. „papugi” ich dł. to 202 mm zgadza się z oryginałem i budowa i długość.
Nożyce średnie pokazane szczątkowo w katalogu, ( które są tematem wątku ) w pełni pokrywają się budową…… ich długość to265 mm…. Opisane w katalogu, jako średnie
Nożyce długie pokazane przez Ciebie to 300 mm ( I niema tu znaczenia czy są to A-W czy polskie wz.35 długość jest ta sama )
Przypomnę, że nożyce można podciągnąć do okresu I wojennego, ……..widziane na Węgrzech w Rosji i w Polsce…… a to daje do myślenia.
http://www.delcampe.net/page/item/id,352216354,var,Osterreichische-kleine-Drahtschere-fur-Sturmtruppen-1-WK,language,F.html
Napisano

No racja smuga na ostatnim zdjęciu są rumuńskie, ale na przedostatnim są A-W, …… ale skoro wspomniałeś o rumuńskich ………
http://www.flickriver.com/photos/paranoid_womb/5829033168/

Napisano
Spoko. Małe" i długie" austrowęgierskie mam i znam, te średnie mnie zaskoczyły. Musi to być jakiś rzadszy wzór, bo róznych nożyc sporo się przewinęło przez ręce, ale nie takie. Skąd w ogóle różnicowanie na 3 typy? Kto jakich używał w C.K.-Armii?
Napisano
Było tych nożyc... W sumie mało chodliwy i pomijany temat, tak jak np. łopatki piechoty. Nikt chyba jeszcze tego nie ogarnął i nie skondensował w jednym miejscu.
Napisano
Zawsze jak są problemy z ID, to wychodzi na to, że Bułgaria, Rumunia, albo Węgry. A i wyszukać ciężko, bo język (zwłaszcza ostatni) skomplikowany do pisania w guglu
Napisano
Mnie też to zdziwiło….. przy zakupie tych nożyc obstawiałem raczej Rosję.
Nożyce pokazują się dość rzadko …. Wniosek z tego, że o ile trafiły na wojenkę, co jest możliwe to nie była to z pewnością duża liczba, zresztą wydaje się trochę bez sensu wprowadzenie nożyc pośrednich krótszych o 35 mm od nożyc długich i do tego o bardziej złożonej budowie.
Napisano

I tak może być jak piszesz, ale też i nie musi … ciężko to będzie rozstrzygnąć jednoznacznie.
Takie widziałeś bjar …. Wykopki, stawiam na A-W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie