Skocz do zawartości
  • 0

Prawosławna ikona obraz - sprzedaż

Hebda

Pytanie

Napisano

Takie cudo.

Proszę o info kogo przedstawia(czy faktycznie prawosławna)

Przybliżony wiek i czy artefakt pospolity czy może jakiś german gwizdnął na ostrfroncie obraz z cerkwi,wyciął do ramek które miał i gwoździkami przybił..

w tytule sprzedaż żeby nie było jak ktoś na Kole wypatrzy:)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Carskie Wrota to element Ikonostasu właśnie (umieszczany dość centralnie po obu stronach krzyża, do 17wieku podobno wykonywani je z litego drzewa i malowano postacie, później robiono ażurowe stąd te zdobienia i umieszczenie swiętych w otokach (medalionach) jako obrazów są w formie jeden obraz jeden świety ale tytaj jako uczeń z mistrzem w parze na jednym medalionie. Zastanawiam się czy to nie z jakiejś ukraińskiej cerkwi ikonki były.I moje pytanie o rodzaj drzewa jeśli wiesz z jakiego były wykonane?
Napisano
To prawda - nie napisałem, że chodzi o okolice zwieńczenia ikonostasu, a nie same wrota :)
Możliwe, że też z jednej z wielu zlikwidowanych w czasach PRL cerkwi na terenie Polski.
Napisano
chodzi mi o sam styl w którym apisano " te ikony. Nie są światłem samym w sobie jak rosyjskie czy łemkowskie a takie przygasłe bez wielkiego wyrazu, bez zadęcia kultem. Ukraińskie ikony sa w podobnym stylu
Napisano

Jakie to było drzewo nie potrafię określić.Nie umiem odróżniać niestety przetworzonego"

Renowacja wyniesie około 4setek,za ile pójdzie dalej to już nie wiem:)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 22:46 15-02-2016

Napisano
Nie przesadzaj bjarku:)

Po akcji rewindykacji w latach 20 zniknelo sporo cerkwi wiec male szanse by dopasowac do konkretnej niewielkie
Napisano
myślę, ze warte tych pieniędzy, trudno odróżnić konkretnego Ewangelistę, z jakiego drzewa były wykonane medaliony cedr czy dąb??
Napisano
P..... jakie to dzieło sztuki takich ikon w obrocie jest tysiące po rozpadzie ZSRR do Polski przywozili Ukraińcy Rosjanie na rynki i chandlowali i nie jest to żadne dzieło sztuki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie