Skocz do zawartości
  • 0

Hełm Powstanie Warszawskie ?

rjsp

Pytanie

Napisano

Kłaniam się

Hełm ten dostałem kilka lat temu od Pana który w młodości uczestniczył w odgruzowywaniu Warszawy. Jak twierdził znalazł go w Warszawie i przywiózł. Jedyne co mogę potwierdzić, to to że rzeczywiście ten Pan przebywał we Warszawie wykonując takie prace, zresztą podobnie jak mój dziadek. Nie mam innych poszlak że ten hełm pochodzi z Powstania czy nawet z konspiracji, a może jest po prostu radosną twórczością. Kilka lat temu będąc małym chłopcem cała historia była dla mnie wiarygodna i z dumą trzymałem na półce hełm z powstania dziś ta wiarygodność jest dla mnie bardzo niska.

Na pierwszy rzut oka dziwi mnie orzełek bez korony, wiem że w powstaniu walczyły oddziały AL, nie czuję się tutaj merytorycznie silny jak liczne ale było to coś około 500 powstańców. Tym samym czyni to ten hełm jeszcze bardziej unikatowym a tym samym prawdopodobieństwo że jest autentyczny spada jeszcze bardziej.

Chciałbym się dowiedzieć cokolwiek od Państwa na jego temat, czy może być autentyczny. Każda opinia na jego temat będzie dla mnie bardzo cenna.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dodałem pozostałe zdjęcia, lecz temat raczej do zamknięcia. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.

Napisano
ale że co mam se z tym linkiem zrobić
co ty tam chcesz pokazać bo ja nie wiem
nic do id nie wniosłeś zamęt siejesz
toś błysnął wiedzą
Napisano
Panowie żaden z Was ze 100% pewnością nie powie 2giemu że ma racje tak samo może być powstańczy jak milicyjny pkpowki czy strażacki (najbardziej prawdopodobne to 3cie).Ten mój gladiator na którego kolega torba powołuje się w wątku też może być równie dobrze z pkp czy straży czy powstania.ja go wykopałem w ruinach parowozowni w Chełmie dobre kilka lat temu i stąd moje typowanie PKP a dokładniej SOK, po tylu latach po orle samym się nie dojdzie każdy może sobie dobudować dowolną legendę...
Napisano

Fotografia z Powstania Warszawskiego. Śródmieście Północne. W hełmie strażackim łącznik Zbigniew Ślęzakowski „Kędziorek” na ul. Zgoda. W tle kamienica nr 15 ."

Napisano
A co Ty chcesz wnieść do id. Lepiej udać się z nim do MPW jak już wspomniałem. Gdybac to możesz czy w kwietniu wciąż śnieg będzie.
Napisano
z koleszkom to se możesz winko pod sklepem zrobić
a z Pańską wiedzą to ja tam nie chce mieć nic wspólnego ...
tu przykład malowania na hełmie PKP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie