kajtek_B Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Napisano 3 Styczeń 2016 Witam. Kupiłem na targu taką poniemiecką tabliczkę. Pytanie: od czego ona jest? Z przodu napis Wax". Z tyłu jest tylko tłoczona liczba 22". Z góry dziękuję za pomoc.
kajtek_B Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Napisano 3 Styczeń 2016 Zauważyłem, że zarówno moja tabliczka jak i ta z ww. linku posiadają wkoło otworu ślad po czymś w postaci rudawej otoczki. Tak sobie pomyślałem, że może to pomoże naprowadzić kogoś... Może tam znajowało się jakieś okucie i np ten otwór służył jako otwór na kluczyk?
kajtek_B Napisano 10 Styczeń 2016 Autor Napisano 10 Styczeń 2016 Erih, i jak tam, dopytałeś się u swojej Kobiety?Mnie jeszcze przyszła na myśl tabliczka z dziurką na kluczyk i z nazwiskiem widniejąca na skrzynce pocztowej w kamienicy. Czy ktoś wie jak wyglądały takie zbiorcze skrzynki na klatce schodowej przed wojną - czy w ogóle takie istniały? Na 100% Wax" i Wiatr" to nazwiska.
Erih Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Może chodzi o środek na wiatry czyli współczesne wzdęcia ? Moja ekspertka od farmacji śpi słodko, jutro postaram się dopytać. Porcelanka rzeczywiście wygląda jak szyldzik apteczny.
Erih Napisano 10 Styczeń 2016 Napisano 10 Styczeń 2016 O przepraszam, wątek mi uciekł.Tak dopytałem się, takie szyldziki w meblach aptecznych występowały. Napisy w j.polskim lub po łacinie pasują. Ta z napisem Wiatr faktycznie, tak jak stoi w linku, może być proweniencji innej niż apteczna - szafa na akta ze stacji meteo.Aczkolwiek preparaty na wzdęcia również, jak najbardziej.Choć w sumie i dobrze wyposażony sklep mógł sobie na takie tabliczki pozwolić.
kajtek_B Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Napisano 3 Styczeń 2016 Witam. Kupiłem na targu taką poniemiecką tabliczkę. Pytanie: od czego ona jest? Z przodu napis Wax". Z tyłu jest tylko tłoczona liczba 22". Z góry dziękuję za pomoc.
viator01 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Trochę zamieszania wprowadzę, bo kiedyś się na takie cóś natknąłem i to po polsku, a teraz udało mi się odszukaćhttp://antyczek.pl/plakieta-porcelanowa-antyk-z-napisem-wiatr.html
kajtek_B Napisano 3 Styczeń 2016 Autor Napisano 3 Styczeń 2016 Przed momentem ktoś mi podesłał linka do identycznej tylko z napisem Wiatr": http://antyczek.pl/plakieta-porcelanowa-antyk-z-napisem-wiatr.htmlMoże to chodzi o nazwiska?Przedmiot jest poniemiecki - 100% pewności.
viator01 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Ale po co miałoby być to wieszane chwilowo? Ten otwór na to wskazuje, że wieszano to np. na gwoździu
matrix14xxx Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Takie tabliczki są w jednej z wrocławskich aptek wyposazonej w przedwojenne regały.(Traugutta lub Rynek)
Pytanie
kajtek_B
Witam. Kupiłem na targu taką poniemiecką tabliczkę. Pytanie: od czego ona jest? Z przodu napis Wax". Z tyłu jest tylko tłoczona liczba 22". Z góry dziękuję za pomoc.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.