Skocz do zawartości
  • 0

Porcelanowa tabliczka.

kajtek_B

Pytanie

Napisano

Witam. Kupiłem na targu taką poniemiecką tabliczkę. Pytanie: od czego ona jest? Z przodu napis Wax". Z tyłu jest tylko tłoczona liczba 22". Z góry dziękuję za pomoc.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem, że zarówno moja tabliczka jak i ta z ww. linku posiadają wkoło otworu ślad po czymś w postaci rudawej otoczki. Tak sobie pomyślałem, że może to pomoże naprowadzić kogoś... Może tam znajowało się jakieś okucie i np ten otwór służył jako otwór na kluczyk?

Napisano
Erih, i jak tam, dopytałeś się u swojej Kobiety?
Mnie jeszcze przyszła na myśl tabliczka z dziurką na kluczyk i z nazwiskiem widniejąca na skrzynce pocztowej w kamienicy. Czy ktoś wie jak wyglądały takie zbiorcze skrzynki na klatce schodowej przed wojną - czy w ogóle takie istniały? Na 100% Wax" i Wiatr" to nazwiska.
Napisano
Może chodzi o środek na wiatry czyli współczesne wzdęcia ? Moja ekspertka od farmacji śpi słodko, jutro postaram się dopytać. Porcelanka rzeczywiście wygląda jak szyldzik apteczny.
Napisano
O przepraszam, wątek mi uciekł.
Tak dopytałem się, takie szyldziki w meblach aptecznych występowały. Napisy w j.polskim lub po łacinie pasują.
Ta z napisem Wiatr faktycznie, tak jak stoi w linku, może być proweniencji innej niż apteczna - szafa na akta ze stacji meteo.
Aczkolwiek preparaty na wzdęcia również, jak najbardziej.
Choć w sumie i dobrze wyposażony sklep mógł sobie na takie tabliczki pozwolić.
Napisano

Witam. Kupiłem na targu taką poniemiecką tabliczkę. Pytanie: od czego ona jest? Z przodu napis Wax". Z tyłu jest tylko tłoczona liczba 22". Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
Trochę zamieszania wprowadzę, bo kiedyś się na takie cóś natknąłem i to po polsku, a teraz udało mi się odszukać
http://antyczek.pl/plakieta-porcelanowa-antyk-z-napisem-wiatr.html
Napisano
Przed momentem ktoś mi podesłał linka do identycznej tylko z napisem Wiatr": http://antyczek.pl/plakieta-porcelanowa-antyk-z-napisem-wiatr.html
Może to chodzi o nazwiska?
Przedmiot jest poniemiecki - 100% pewności.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie