Skocz do zawartości
  • 0

Tajemnicza Figurka

bigfut28

Pytanie

Napisano

Witam kolegów na forum jest to moja pierwsza wizyta więc proszę o wyrozumiałość.Chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji owej figurki.Z tego co sam zdążyłem ustalić to jest ona wykonana z miedzi,raczej jest to ręczna robota i przedstawia najprawdopodobniej kogoś z kultury Azteckiej.Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tyfus (15869 / 102) 2015-12-22 19:19:21

albo się czepiasz, albo nieprecyzyjnie wyrażasz. Święty kazał pisać np. Metalowa puszka", a to jest z przymiotnikiem :)

bigfut28 (2 / 2) 2015-12-22 19:12:40

a mógłbyś postarać się zrobić ostrzejsze zdjęcia szczegółów w trybie makro?
Napisano
dobra czepiam się w stosunku do: ciekawa, nietypowa, intrygująca, tajemnicza itd. itp.

ale

metalowa, ebonitowa, mosiężna, stalowa, kwadratowa - to też przymiotniki, ale określające właściwości przedmiotu a nie skierowane na zainteresowanie nie prowadzące do niczego - czyli do ID.

coś jeszcze mam wyjaśnić w kwestii czepiania się" ?
Napisano
czy zamiast tego: Tajemnicza Figurka" - nie lepiej by było:

Miedziana figurka kogoś z kultury Azteckiej?" - co autor zawarł w treści postu ale nie w tytule !

nawet jeżeli to nie jest prawda - czy nie lepiej?
Napisano
Kształt głowy dosyć charakterystyczny - Majowie lub Inkowie też wchodzą w grę. Pozostaje pytanie o czas powstania, Indianie znali miedź rodzimą - wydobywano ją w rejonie Wielkich Jezior. Pomocne może być , że potrafili ją kuć, ale nie odlewać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie