jaim Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Witam ,Proszę o informacje na temat tego znajdka - czy to odznaczenie , jak tak kiedy je nadawano , czemu , ogólnie wszelkich informacji związanych z tym znaleziskiem . średnica - 41 mm okołoPozdrawiam i dzięki za poświęcony czas .
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Warto byłoby zacząć od wyszukiwarkihttp://desa.art.pl/?pozycja=10015
mimir Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Viator złóż wniosek do administracji, żeby adres forum był przekierowywany do szukajki google. Przestańcie odsyłać do wyszukiwarek bo tym samym istnienie forum nie będzie mieć sensu.To co zapodałeś to założyciel wątku już napisał.Odznaka pamiątkowa uczestników.http://forum.dobroni.pl/f,bunczuki-w-kawalerii,47185,0.html tu po trosze o zawodach.
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Mimir - niestety założyciel wątku nie zadał sobie trudu sprawdzenia w wyszukiwarce - zadał pytanie czy to odznaczenie, a jak tak, to kiedy je nadawano - już wujek google podpowiada, że ma to związek z manewrami. Można też łatwo znaleźć informację, że 1 Pułk Szwoleżerów zdobył trzykrotnie buńczuk w latach 1932-1934, a nawet z czego odznaka była wykonana. Nawet nie musiał się poświęcić i próbować czytać w jakiejś książce, ale po co, skoro można dostać na tacy zamiast tekst do wyszukiwarki wpisać.
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 A po przepisaniu tekstu z odznaki, to się nawet okazuje, że nie tylko u nas się o tym piszeВ 1934 г. Командующий 2 Дивизии Кавалерии ген.Bolesław Wieniawa-Długoszowski вручил командиру 1 полка шволежеров им.Ю.Пилсудского пол. A.Trzasko-Durskiemu наградной переходной бунчук. Вручался лучшему подразделению на маневрах. Этот знак три раза подряд (1932/33/34) был получен 1 полком шволежеров и остался у него на всегда. Во время парадов возился перед строем за Штандартом полка. Для этой цели специально был закуплен конь пестрой масти.К этому событию был выпущен памятный знак (odznaka Buńczuk Dywizyjny 2 Dywizja Kawalerii 1934). Знаки были с эмалью (бело-красной)по краю знака и без, крепление закрутка.В мастерской Панасюка (Panasiuka w Warszawie) в наше время выпускалась копия знака, wz.33 с датой на знаке 1933 год http://forum.violity.com/viewtopic.php?t=902108&sid=6161fbbc56cb40d362d8b1272b76ab1f
jaim Napisano 7 Grudzień 2015 Autor Napisano 7 Grudzień 2015 Witajcie ,przed dodaniem wątku zawsze najpierw szukam w necie lecz nie znalazłem żadnych informacji na temat tego odznaczenia .Pierwszy link z aukcją ,,tak'' znalazłem lecz mnie cena nie interesuje (moje pytanie w wątku było proste) .Drugi link bardziej pasuje do tego o co pytałem ,lecz musiałem się zarejestrować żeby zobaczyć zdjęcia może temu nie wyszukałem tego w goglach (szukam po zakładce grafika).Trzeci link heh niestety nie znam cyrylicy .Także niema kogo o nic sądzić , ale dziękuje kolegom za poświęcony czas a w szczególności za ten drugi link trochę mi wyjaśnił .Pozdrawiam serdecznie .
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Służę tłumaczeniem (chociaż translator w pewnym stopniu też chyba oddał by sens tak prostego tekstu)W 1934 roku dowódca 2 Dywizji Kawalerii gen.Bolesław Wieniawa-Długoszowski przekazał dowódcy 1 Pułku Szwoleżerów płk. A.Trzasko-Durskiemu nagrodę przechodnią w postaci buńczuka, która była wręczana najlepszemu oddziałowi na manewrach. Ten znak trzy razy z rzędu (1932/33/34) zdobył 1 Pułk Szwoleżerów, dlatego zatrzymał go na zawsze. W czasie parad był on wieziony na czele pułku wraz z sztandarem (za sztandarem). W tym celu został specjalnie zakupiony koń o odpowiedniej maści.Na pamiątkę została wydana odznaka pamiątkowa (odznaka Buńczuk Dywizyjny 2 Dywizja Kawalerii 1934). Były odmiany z emalią (kolor biały i czerwony) na krawędzi i bez, mocowane przy pomocy nakręti. Wykonanie - pracownia Panasiuka w Warszawie. Obecnie występują kopie z datą 1933.
MrV Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 No dobrze, a jeśli ktoś znajdzie 1 halerza 1907, to czy odeślę się takiego człowieka do tego, żeby wpisał sobie moneta orzeł 1 1907"? Po to się wrzuca tu fanty, żeby identyfikować. To co wydaje się dla niejednego proste, dla innych (zwłaszcza początkujących) jest trudną przeszkodą. Jakoś do tej pory są wątki, które wiszą od dawna i jakoś nikt nie kwapi się, żeby rzucać hasło typu: wpisz w Google. Zawsze ciekawi mnie czemu tak jest. Może kiedy ma się jakąś wiedzę łatwiej jest napisać skorzystaj z wyszukiwarki". Poza tym jeśli ktoś wie i pomaga w ten sposób to jest to frustrujące. Internet wypluwa czasem tyle chorych rekordów. Bo przecież wyszukiwarka Google nie jest wielką bazą danych, prawda? Bo gdyby była, to można by wierzyć w niektóre rzeczy. Tu jest za to społeczność ludzi, dla których źródła materialne są dobrze znane i/lub są elementem pasji. Kolego viator, nie zrozum źle mnie małego, po prostu Twoja odpowiedź lepiej by brzmiała gdybyś najpierw podał link, a później dał dopisek możesz też spróbować szukać wyszukiwarką wpisując frazę XYZ". Bo coraz więcej jest postów o wyszukiwarkach, a skończy się na tym, że ludzie zaczną się wycofywać. :)
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Nie chodzi mi o to, że wszystko jest w Internecie, ale fajnie jest jak szukający informacji sprawdzi cokolwiek i logicznie poskłada treści. Skoro kolega odnalazł link, który wrzuciłem, to czemu pyta czy to odznaczenie? Odznaka pamiątkowa to już jakieś pojęcie, które można chyba zrozumieć. Sporo jest też osób, którym się nawet nie chce przepisać tekstu z identyfikowanych przedmiotów, tylko liczą na to, że ktoś poda wszystko na talerzu. Forum się nazywa Odkrywca" a nie Biorca", więc trza odkrywać, a nie po gotowe przychodzić. Jak się kolega jaim przyzwyczai, to mu będzie łatwiej. A wątków, w których np. Yeti* rzuca hasło lenistwo to..." i dalej link jest sporo. Ja byłem bardzo kulturalny i delikatny.* to tylko przykład, bo jest takich osób wiele
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Przykład taki podałem jedynie. Wzorem dla innych warto chyba być :)
viator01 Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Nie zawodzi mnie jeszcze pamięć :)http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=Lenistwo%2C+to+straszna+&ws=txt&id_forum=all&forum=on
manierka Napisano 9 Grudzień 2015 Napisano 9 Grudzień 2015 W czym problem dał do identyfikacji to się pomogło. Mnie bardziej interesuje gdzie wyszła ta odznaka i pewnie innych też (lokalizacja przybliżona). Jak tak będziecie stresować ludzi to za chwilę forum się zamknie bo już są wątki i działy gdzie nic się nie dzieje. Generalnie z całym szacunkiem dla wszystkich szanujmy i bez stresu ;)
manierka Napisano 9 Grudzień 2015 Napisano 9 Grudzień 2015 Miało być szanujmy się :) panowie jak to się mówi luz ;)
jaim Napisano 9 Grudzień 2015 Autor Napisano 9 Grudzień 2015 Witam ,nie wiedziałem że rozpętam tak burzliwą dyskusje i do tego bezcelową .A skoro gogle są tak wszechmocne to czemu mój wątek http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=733701#1711154 dalej czeka na jakikolwiek pomysł , skąd mogła pochodzić ta blaszka dodam że znaleziona w tym samym rejonie . Odpowiadając koledze manierka na pytanie załączam mapkę z dokładna lokalizacją gdzie wyszła znajdka, zresztą nie jedna ....
mimir Napisano 9 Grudzień 2015 Napisano 9 Grudzień 2015 http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82u%C5%BCba_uzbrojenia_%28II_RP%29 identyfikator?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.