krzysztof8350 Napisano 9 Listopad 2015 Autor Napisano 9 Listopad 2015 Witam. Czy ktoś mi powie co to za kamień?. ma on liczne wtopienia . wykrywacz oddziałuje na niego .są też widoczne kruszynki metalu mienią się zlociscie i srebrzyscie,na polerowanym polu widać je najlepiej
krzysztof8350 Napisano 11 Listopad 2015 Autor Napisano 11 Listopad 2015 A teraz zastanawia mnie to że na każdym zdjęci jest inny odcień.
Erih Napisano 11 Listopad 2015 Napisano 11 Listopad 2015 Na każdym ze zdjęć masz inne oświetlenie, więc i odcień inny.Wykonaj serię zdjęć przy świetle dziennym na szarym tle ( karton ze sklepu dla plastyków, niezbyt ciemny jest idealny) a będziesz miał w miarę sensowne oddanie kolorów.
krzysztof8350 Napisano 11 Listopad 2015 Autor Napisano 11 Listopad 2015 Tak wygląda nieoszlifowana strona. Dostałem go w prezencie .
krzysztof8350 Napisano 9 Listopad 2015 Autor Napisano 9 Listopad 2015 Witam. Czy ktoś mi powie co to za kamień?. ma on liczne wtopienia . wykrywacz oddziałuje na niego .są też widoczne kruszynki metalu mienią się zlociscie i srebrzyscie,na polerowanym polu widać je najlepiej
krzysztof8350 Napisano 11 Listopad 2015 Autor Napisano 11 Listopad 2015 Mianowicie dostałem go od starego Niemca gdy pracowałem u niego. Zbierał kamienie i miał ich bardzo dużo. Wielkością jest podobny do kurzego jajka. Wagę podam wieczorem. Kamień jest u mnie od kilku lat i nigdy nie dowiedziałem się o nim nic.
krzysztof8350 Napisano 11 Listopad 2015 Autor Napisano 11 Listopad 2015 Polerowany jest ponieważ moj brat się nim zainteresował i chciał go upiększyć bez mojej zgody
MrV Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Jakie okoliczności znalezienia? Po zdjęciu wydaje mi się, że kamień został wygładzony przez nurt rzeki/strumienia. Jeśli chodzi o to czym jest, to w optymistycznej wersji możesz liczyć na agat, albo granat jeśli rzeczywiście związane jest to z rzeką. Może będzie ktoś, kto lepiej zna się na minerałach. Nie wiem czym są metaliczne inkluzje.Pozdrawiam.
Lelonek1 Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Wygląda mi to na lazuryt wraz z kwarcem i pirytem. Tutaj masz przekrój wypolerowany: https://www.google.pl/search?q=lapis+lazuli&espv=2&biw=1280&bih=899&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI3tnni9KFyQIVK79yCh3BiQbv#tbm=isch&q=lazuryt&imgrc=bihsg59ClhcK_M%3A Kwarc biały lazuryt niebiski a te srebrno złote drobinki to piryt.
remington Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Stawiam na odpad z huty szkła. Ciotka nazbierała takich w rzece w Szklarskiej Porębie myśląc, że to minerały.
Lelonek1 Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Szkło raczej nie będzie oddziaływało na wykrywacz natomiast piryt (minerał żelaza) będzie oddziaływał. Także odpad na 100% odpada. Moim zdaniem 99% to co napisałem w poprzednim poście.
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Jakie to ma wymiary? Pięć kryształków pirytu na krzyż (o ile tam w ogóle jest piryt) raczej nie ma właściwości magnetycznych...
Lelonek1 Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Z wierzchu pirytu zbyt dużo nie ma ale nie wiadomo jak jest w środku. Rzeczywiście wymiary by się przydały ale wydaje mi się, że nawet te parę kryształków może jakoś oddziaływać na wykrywke, ponieważ piryt często zawiera domieszki srebra złota czy miedzi także nie jest to wykluczone.
Cronos Napisano 10 Listopad 2015 Napisano 10 Listopad 2015 Pytanie nr jeden, gdzie znalezione? Bo Lazuryty w Polsce nie występują. Te wtopienia to idealne ąble", w skale krystalicznej, jaką jest lazuryt NIE mają prawa występować. Obstawiam na 99% szlakę, ale nie jestem ekspertem tylko amatorem:)
Pytanie
krzysztof8350
Witam. Czy ktoś mi powie co to za kamień?. ma on liczne wtopienia . wykrywacz oddziałuje na niego .są też widoczne kruszynki metalu mienią się zlociscie i srebrzyscie,na polerowanym polu widać je najlepiej
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.