Skocz do zawartości

Lublin R-VIII bis nr 803

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Realizujemy unikalne przedsięwzięcie historyczne, którego celem jest wydobycie z morza pozostałości wraka samolotu, konserwacja a następnie podjęcie próby zrekonstruowania hydropłatu wyprodedwie w Pierwsze małe elementy zostały wydobyte rok temu. Zaś w tym roku pragniemy podnieść z dna kadłub, skrzydła i silnik. Do tego potrzebne jest jednak zbudowanie specjalistycznej suwnicy pływającej, wynajęcie nurków, łodzi z wyposażeniem specjalistycznym, itp. Istnieje jednak ogromna szansa na uratowanie zabytku. Pragniemy wykonać zadanie w roku 2017 - na Jubileusz 700-lecia Lublina! :-) http://zrzutka.pl/wydobycie-z-baltyku-oraz-renowacja-pozostalosci-wraku-samolotu-lublin-r-viii-bis-z-1932-roku
  • Odpowiedzi 287
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ad. Woodhaven 2016-09-28 01:26:56

Kolejna opinia z cyklu „nie znam się to się wypowiem”

Problem w tym, że silnik Lublina R.VIII wyłowiony z Zatoki Puckiej to Hispano-Suiza 12L (nie Hispano-Suiza 12Y) dobrze by było, żeby p. J. Wróbel nie gadał głupot, to nie jego ...domena.
Mało, H-S 12Y w ogóle Polsce nie był stosowany...

Cechą silnika Hispano-Suiza 12L (m. in.) był reduktor PLANETARNY systemu Farmana (oparty jest na zasadzie dyferencjału ...samochodowego)

Na zdjęciu:
na lewo obudowa reduktora Hispano-Suiza 12Lbr, na prawo reduktor planetarny systemu Farmana (pat.) - zdjęcie poglądowe...

Napisano
Pięknie dziękuję za komentarz :-)
... Dziękuję za komentarz i wyłapanie błędu, już przekazałem wiadomość dalej.
Jak widać wszyscy zasugerowali sie oznaczeniem na piaście silnika.

Pozdrawiam
Napisano

Kolejne fotki z akcji wydobycia części wraka Lublinka R-VIII. Te pozostałości silnika trafiły do specjalnie zaprojektowanego i wykonanego zbiornika, który znajduje się dawnym hangarze nr III Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku. Fotki pochodzą ze zbiorów MDLot.

• 2 weeks later...
Napisano
W Żołnierzu Polskim nr 41/1930 pisano: Trzy polskie wodnopłatowce zawitały 28 IX. do Libawy (Łotwa). D-ca garnizonu libawskiego wydał raut na cześć gości."
Może warto poszukać zdjęć z tej uroczystości?
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

.LIMITOWANA EDYCJA PIWA - LOTNICZY PUCK 2016.

Podczas Festiwalu swoje stoisko otworzył nasz lokalny, pucki Browar Spółdzielczy. Niespodziankę dla kolekcjonerów stanowiła limitowana edycja piwa przygotowana specjalnie z okazji LOTNICZEGO PUCKA 2016. Piwo ozeszło się" oczywiście w tempie ekspresowym.
Dla kolekcjonerów, dostępne są natomiast jeszcze etykiety piwne w dwóch wariantach - są to CEGIEŁKA NA LUBLINA R.VIII
( każda etykieta ma na rewersie okolicznościowy stempel ).
Koszt jednej etykiety - CEGIEŁEKI wynosi 50.00 PLN.
Przypominamy numer konta bankowego, na które można realizować wpłaty za cegiełki w formie darowizny na rzecz Stowarzyszenia :
Bank Spółdzielczy w Pucku,
Stowarzyszenie Historyczne MDLot w Pucku,
nr konta: 71 8348 0003 0000 0000 8699 0001.
UWAGA :
Ponieważ ilość etykiet jest ograniczona, a zainteresowanie jest dosyć duże, przed wpłatą prosimy o przesłanie zapytania o dostępność na email : biuro@mdlot.pl
Chcielibyśmy uniknąć zamieszania, w przypadku wyczerpania, którejkolwiek z etykiet.
Zapraszamy oczywiście do odwiedzenia naszego Muzeum.

• 1 month later...
Napisano
Warszawa, dnia 25 września 2016 roku

Do:
Szanowna Pani
Ewa Bortkiewicz
Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
ul. Krakowskie Przedmieście 15/17, 00-071 Warszawa
Szanowana Pani,

W dniu 12 października 2015 roku dokonałem odkrycia wraku wodnosamolotu Lublin R. VIII stanowiącego zabytek archeologiczny.
Jak wynika z Opinii Narodowego Instytutu Dziedzictwa Narodowego odkryty przeze mnie wrak wodnosamolotu Lublin R. VIII stanowi zabytek o ogromnej wartości historycznej.
O dokonanym odkryciu niezwłocznie powiadomiłem zarówno wojewódzkiego konserwatora zabytków, jak i dyrektora Urzędu Morskiego.
Ze względu na brak jakiejkolwiek reakcji ze strony powiadomionych kompetentnych organów oraz istnienie ryzyka kolizji z jednostkami pływającym, wydobyłem, zabezpieczyłem (poprzez wydobycie) oraz dostarczyłem do Muzeum Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku elementy pochodzące z polskiego wodnosamolotu R VIII najbardziej narażone na zniszczenie - śmigło. Śmigło obecnie znajduje się w Muzeum Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku.
Zgodnie z posiadanymi przeze mnie informacjami istnieje uzasadnione przypuszczenie, że działania władz Muzeum Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku doprowadziły do zniszczenia zabytku poprzez zeszlifowanie powłoki anodowanej (antykorozyjnej) śmigła. Metoda anodowania stosowania była od 1923 roku w celu zabezpieczenia wszystkich aluminiowych części wodnosamolotów. W tamtym okresie była to innowacyjna metoda i w rezultacie naruszenie powłoki anodowanej śmigła jest poważną ingerencją w wartość historyczną zabytku.
Muzeum Morskiego Dywizjonu Lotniczego w Pucku nie podjęło czynności mających na celu konserwację i zachowanie zabytku. Wręcz przeciwnie - istnieje ryzyko, że zabytek został zniszczony.
Mając na względzie ogromną wartość historyczną zabytku oraz zaistniałe zagrożenie, wnoszę o podjęcie niezbędnych działań w celu zachowania zabytku.

Dysponuję niezbędnymi zdjęciami wskazującymi stan zabytku na dzień wydobycia oraz aktualnymi, co obrazuje dokonane naruszenia. Jestem gotowy udostępnić materiał fotograficzny.

Na zdjęciach bohater dzisiejszego dnia :) SILNIK WODNOSAMOLOTU LUBLIN R.VIII wyłowiony rok temu z dna Zat.Puckiej i przez ten czas odsalany" w PZM AMEX dzięki wielkiej życzliwości prezesa Marka Godorowskiego. Była też dziś okazja , aby na terenie zakładu odwiedzić prawdziwe miejsce zaślubin Polski z morzem / mały basen portowy na zdjęciach/ i posłuchać opowieści o Morskim Dywizjonie Lotniczym. Całemu wydarzeniu towarzyszyła ekipa TVP Historia, Bałtycka TV i Dziennik Bałtycki. Podziękowania za rozpowszechnianie wiedzy i działania przypominające historię Pucka dla pasjonatów ze Stowarzyszenia Historycznego MDL-otu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie