Skocz do zawartości
  • 0

toporek, czekan, ciupaga ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam. znalazłem oto taki toporek, XV-XVII wiek. pytanie dla mnie zasadnicze z uwagi że jest już po częściowej konserwacji , zostanie tylko zabezpieczenie przed warunkami zewnętrznymi, co za tym idzie chciałbym oczywiście dorobić stylisko. Pytanie jakie powinno być długie stylisko do takiego toporka ?, czy toporki miały co do wielkości jakiś wymiar długości styliska ? czy to indywidualna potrzeba użytkownika ?. czy ten typ toporka to toporek był noszony za pasem czy typu ciupaga czyli stylisko o długości laski.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego bert.F jak zauważyłeś to nie jest siekiera drwala z ciężką pełną siekierą która stosowana jest do rąbania drewna i styliskiem o dużej grubości które musi być mocne w trakcie zamachów w trakcie rąbania drewna. To jest toporek bojowy która to siekierka ma długie ostrze a cienki mocowanie ostrza do obuchu, aby siekierę nosić za pasem i aby nie uległa zgubieniu lub służyła też przy długim stylisku jako laska typ ciupaga". Niestety na necie brak strony z typami siekier i kształtami ostrzy aby jednoznacznie określić jaki wiek i jaki typ styliska długi krótki średni. Niestety siekiery z uwagi na wyrób kowalski i jedną z najtańszych broni chłopstwa a co za tym idzie sporo kształtów i odmian stosowanych przez z górą tysiąclecia bez praktycznie większych zmian trudno obecnie je sklasyfikować i jednoznacznie określić Dlatego prośba jak ktoś gdzieś w muzeach czy zbiorach prywatnych spotkał podobną lu zbliżoną w wymiarach siekierę jakie stosowano do niej stylisko. Nie wiem jakie stosowano w boju: czy długie aby zamach był i zasięg spory na średnim dystansie czy też krótkie w walce wręcz z małym zamachem ale bardziej poręczna.
Napisano
Widziałem kilka REPLIK mniej więcej podobnych toporków, nie wiem, na ile to inwencja twórcza, a na ile odwzorowanie rzeczywistości, ale długości stylisk różnej wielkości toporów równały się mniej więcej 4.5-5 długościom obucha, co w tym przypadku dało by 63-70cm(nie licząc części schowanej w obuchu, załóżmy, że to 5cm), przy czym toporki na dłuższych styliskach miały podobną długość obuchów, ale były węższe, i faktycznie przypominały klasyczne" ciupagi.

Oczywiście rzeczywiste wymiary mogły być całkiem inne, ale jeśli nie da się ustalić tychże wymiarów, a chcesz dorobić stylisko, można by spróbować i zobaczyć co wyjdzie, jak rozumiem, zależy Ci na realiźmie, jednak ustalenie faktycznej długości może być wysoce kłopotliwe, łagodnie ujmując, a powyższe wymiary są wg. mnie w miarę rozsądne, nawet jeśli są wyliczone na podstawie zasady, która może być błędna, czy wręcz wzięta z sufitu :)
Napisano

Witam,toporek ciesielski,stolarski ,wymiary długość całkowita 40cm,dłu.ostrza 10,5cm,waga 550g.zdjęcie z sieci.Ten twój to też toporek ciesielski, to że można go użyć jako broń nie zmienia faktu że to tylko narzędzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie