Skocz do zawartości

Stefan GROT Rowecki..

Maćko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
30 czerwca 1943 roku Eugeniusz Świerczewski "Gens, mąż Niny, rozpoznaje na ulicy Stefana "Grota Roweckiego; W 1920 roku razem służyli w armii gen. Szeptyckiego. Śledzi go, a kiedy dowódca AK znika w kamienicy przy ul. Spiskiej 14, dzwoni na gestapo. Aresztowany "Grot zostaje samolotem przetransportowany do Berlina."
z tekstu GW wynika że wpadka Roweckiego zaczęła się wręcz przez przypadek - to chyba zbyt duże uproszczenie...
Napisano
1. generał bezwzględnie zasługuje na pomnik.
2. forma - to oczywiście wypadkowa wizji artysty i zgromadzonych środków, miejsca gdzie ma stanąć itp.
3. Z dyskusji wynika jak jesteśmy podzieleni. I praktycznie ze wszystkimi argumentami można się zgodzić. Generał dowodził największą armią podziemną ówczesnej Europy. Chcemy go zobaczyć w codziennym dniu konspiracji? czy wizję z rybuny Defilady Zwycięstwa", która mogłaby sie odbyć w 1945 r. w Warszawie?
Trudno będzie wszystkich zadowolić ale kwiaty i znicze będziemy tam składać i palić od momentu odsłonięcia. W Lesznie, gdzie Grot dowodził przed wojna jest Instytut jego imienia. Moze i leszczyniacy sie wypowiedzą?
Napisano
Przecież pomnik nie ma być poświęcony pułkownikowi Roweckiemu z lat jego służby w II RP ale generałowi Grotowi" komendantowi armii podziemnej. Jako taki został aresztowany i stracony. Służył w tej konspiracyjnej armii bez munduru i taki powinien być jego pomnik. Jak można go ukazać w mundurze generalskim jakiego nigdy nie miał na sobie?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:34 25-02-2009
Napisano
No cóż, książę Pepi tez nigdy nie miał na sobie rzymskiej tuniki ani gladiusa w ręku, ale tak go przedstawił Thorvaldsen.;)
Napisano
Młodziutki, smukły, rycerski, wytwornie elegancki,(...), służbista, przejęty swą odpowiedzialnością, niczego nie lekceważy, każdy drobiazg służby najpoważniej traktuje"

Ja jestem również za przedstawieniem generała w mundurze! Został zmuszony do walki w cywilnym ubraniu ale bądź co bądź nadal w szeregach regularnego wojska jakim była Armia Krajowa...Dla każdego wojskowego mundur jest pewnym symbolem, świętością i ten kto go choć raz nie przyodział napewno tego nie zrozumie...Wydaję mi się że generał Rowecki chciałby być przedstawionym w mundurze...
Napisano
yorik pomnik księcia Józefa niestety nie powstał w wolnej Polsce i dlatego Pepi nie jest w polskim mundurze.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 13:50 25-02-2009
Napisano
Wydaje mi się że generał Rowecki chciałby być przedstawionym w mundurze..."
Rozmawiałeś z Grotem" w czasie seansu spirytystycznego???
Napisano
NIE! Ale wydaję mi się że jako żołnierza taka byłaby jego wola. Kolega dobrze wiedział o co mi chodzi i ta złośliwość była zbędna.
Napisano
OK, po prostu trochę szokujące wydawało mi się, że wiesz co na ten temat myśli osoba dawno nie żyjąca.
Teraz już wiem o co ci chodziło.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 14:04 25-02-2009
  • 4 years later...
Napisano
70 lat temu...

Pan jest Komendantem Głównym Armii Krajowej. Pański pseudonim: «Grot»". Mężczyzna zaprzecza, pokazuje dokumenty. Papiery nas nie interesują, są fałszywe. Pan generał siebie nie poznaje?" – gestapowiec pokazuje mu przedwojenne zdjęcie. Każą mu się ogolić (na zdjęciu nie ma wąsów). Grot przyznaje: Tak, jestem generałem Roweckim".

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/grot-w-rekach-niemcow-zdrada-w-podziemiu,1,5552726,kiosk-wiadomosc.html

Okoliczności aresztowania gen. Roweckiego nadal skrywają wiele tajemnic. W lipcowym wydaniu Odkrywcy" ukaże się II część tekstu o tym jednym z najsmutniejszych wydarzeń w historii Polski w czasie II w. św.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie