Skocz do zawartości
  • 0

3 Manierki i pochwa

Ułan23

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko zaznaczam ze Długośc pochwy to 31.5 cm.A ten co podales:
Dane techniczne:
długość ostrza: 252 mm,
długość całkowita: 385 mm.

Czyli za krótko do tej pochwy.Trza dłuższy.
Napisano
Jak pierwszy raz znalazłem w podobnym stanie, to nie wiedziałem co to za wynalazek - bo zaczep też miała zeszlifowany. Tutaj wszystko zostawione jak było, a karby które widziałem na zaczepie teraz jakoś znikły :)
Wzrok już nie ten niestety.
Napisano
Bardzo prawdopodobne, że to pochwa czeskiego bagnetu, jak pisze Liwiusz. Miały 30 cm ostrza, więc idealnie pasuje. Ale nie wiadomo czy nie zniemczonego. Zaczep ma pasujący kształt, ale z karbami, dlatego w pierwszej kolejności myślałem o niemieckich. Czeskie miały dławik nitowany, ale Niemcy zmieniali też na śrubki, dając je z boku.
Napisano
Czechosłowackie bagnety zniemczone"? Po co by mieli się bawić w takie pierdoły skoro przez całą wojnę tłukli je do karabinków vz.24 również produkowanych masowo?
Napisano
Viator ma racje, niemcy zniemczali wszystko co sie dalo, takze czeskie pochwy dodajac srubke z boku, szlifujac zaczep w trojkat i usuwajac nity dlawika. I to nie tylko z czeskimi bagnetami tak robili :)) Niemniej sa to dosc rzadkie przerobki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie