Skocz do zawartości

White's Matrix M6

dino73

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie mam takie pytanie o strojenie tego wykrywacza do gruntu.Stroje zgodnie z instrukcją ,włącznik ustawiony na autotrack i pompuje,przy zbliżaniu do ziemi mam krótki sygnał i wskazanie na wyświetlaczu -95 hot rocks.Może to moje tereny tak mają bo to przedgórze sudeckie i kamieni,bazaltowych i innych od groma,więc pojechałem w bory dolnośląskie na piaszczyste tereny i jest tak samo na dwóch cewkach,eclipse DD jak i na 950,dopiero zjechanie z czułości poniżej 80 nie daje efektu hotrocks a przy pompowaniu nie słyszę nic jest cisza.Czytałem w instrukcji aby wyeliminować minerały trzeba nad nimi się dostroić a następnie przełączyć na pozycje Lock i te kamienie nie będą słyszalne,robię tak ale dalej jest to samo.Czy może być to uszkodzenie układu dostrajania?jak w domowych warunkach sprawdzić czy w wykrywaczu działa ten układ.Z góry dziękuje za odpowiedź i wszelkie wskazówki.
Napisano
Heyka.
Punkt siódmy instrukcji sugeruje, że w przypadku jakichś niepożądanych sygnałów (ale raczej ciągłych pisków - common beeping) należy zastosować procedurę przełączenia się z AutoTrac ON na LOCK i/lub zredukować czułość.
Rozumiem, że pisząc o strojeniu stosujesz się do tego punktu, tak?
Pytanie kolejne - czy po pompowaniu jest to jednorazowe wskazanie na -95 , a potem w trakcie szukania dalej wszystko jest OK, czy też w ogóle dostajesz jakieś niepożądane sygnały po przeprowadzeniu procedury strojenia?
Mówiąc krótko, czy detektor jest stabilny?
Nie sadzę, aby opisana dalej w instrukcji procedura eliminacji hot rocks" mogła Ci pomóc jeśli detektor zachowywałby się niestabilnie. Z tego co mi się wydaje, to ta procedura ma na celu głównie iesłyszenie" celów typu hot rocks", a nie eliminację błędów zestrojenia.

Na podstawie instrukcji wydaje mi się, że konieczność zmniejszenia czułości w niektórych przypadkach nie jest niczym nadzwyczajnym. Tym bardziej, jeśli jak twierdzisz zredukowanie czułości skutkuje (Twoim zdaniem) poprawnym zestrojeniem, świadczy to raczej o poprawnym funkcjonowaniu funkcji strojenia (tak to zrozumiałem).
Ja tego nie słyszę, ale niewykluczone jest, że (o ile o faktycznie sprawka urządzenia) nie można wykluczyć kiepskich sond...
Nawet dwóch...
Zawsze możesz poprosić kogoś, kto posiada np. MXT i uważa, iż jego detektor pracuje poprawnie aby udostępnił Ci swoją sondę do przeprowadzenia testów.
Jeśli na jego sondzie wszystko będzie OK, wówczas może to świadczyć o słabo skompensowanych sondach.

Pzdr.

IdeL
Napisano
Detektor prawidłowo nastrojony do gruntu nie powinien pokazywać hot rocks". Jeśli dzieje się to na dwóch sondach winny na 99% jest układ elektroniczny. Jednak sondy też warto sprawdzić pod kontem poziomu zestrojenia.

Układ strojenia do gruntu na pewno nie zepsuł się ponieważ to algorytm w oprogramowaniu.

Strojenie do kamieni magnetycznych, których od groma" w Sudetach przeprowadza się tak, jak to opisałeś - jednak kamień kamieniowi nie jest równy. Na Twój teren nadaje się praktycznie tylko sonda DD, najlepsza będzie snajperka.

T.
Napisano
A więc tak,detektor popierduje,daje dużo sygnałów od gruntu,co zauważyłem to trzeba nawet zejść z czułości grubo poniżej 80 aby był stabilny,pompowanie wtedy nie daje żadnych efektów ani wizualnych,ani dźwiękowych,ale czy on się dostroił,bo w instrukcji pisze aby czułość ustawić na trójkącik.Co do obydwu cewek to mam takie spostrzeżenia-cewka dd eclipse wzbudza się przy przemiataniu normalnym nawet w powietrzu trzeba zjechać dwie kreski poniżej 80 aby takiego efektu nie było,cewka 950 krzyżak,daje sygnały przy nawet lekkim dotykaniu przewodu kilka centymetrów od gniazda wtyczki,może coś nie łączy ,sprawdzę.
Tutaj link do dzisiejszego testu który powinien dobrze zobrazować o co mi chodzi. https://www.youtube.com/watch?v=ilx1OFz8P94&feature=youtu.be
Napisano
Aha dodam tylko że mój poprzedni detektor Golden mask 4 pro w ogóle nie miał sygnału przy strojeniu ręcznym na moich terenach w pełnym zakresie regulacji.
Napisano
Jacek, byłbym ostrożny z porównywaniem ustrojstwa typu Golden Mask do Whitesa. :)

Domyślam się, że wizja dwóch jednocześnie odstrojonych sond wydaje się mało prawdopodobna, ale napiszę tak - ja tak kiedyś miałem. Dwie BM'ki 950 i jedna 800 ... wszystkie były cienkie.
Na średnich i niskich nastawach czułości stroiły i pracowały bez problemu. Na wyższych zaczynała się jazda".
Jeden właściciel, trzy sondy i siłą rzeczy podejrzany był sam detektor.
A poprzedni właściciel jak sobie radził z tym sprzętem? Pytałeś go?

Zanim zacznie się pruć sam detektor, warto jednak pożyczyć od świadomego operatora dobrą sondę lub/i udostępnić mu swoje do sprawdzenia. Ale lepiej jednak samemu... :D

Pzdr.

IdeL
Napisano
Niestety muszę potwierdzić, że BM950 prawidłowo działające na niskich częstotliwościach na wyższych są tragiczne. Im wyżej, tym tragiczniej. Ne wiem czy to reguła, ale podejrzewam cechę konstrukcyjną. To jest sonda opracowana pierwotnie dla pojedynczej f. W trybie szerokopasmowym jak widać nie sprawdza się ta mechanika zwojów.
Napisano
Ale na DD eclipsie jest tak samo i chyba jest mniej stabilniejsza od 950,chyba jednak trzeba zjeżdżać na moich kamienistych terenach z czułości,kamykowi się przyjrzałem i widać pełno w nim świecących drobinek o złotawym odcieniu,wysoka częstotliwość pewnie wyłapuje te drobiny metalu.
Napisano
Widziałem też fajne z wyglądu cewki DD Detech ultimate może ktoś z kolegów ma w swoim MXT lub M6 taką cewkę jak się sprawują w porównaniu do fabrycznych?
Napisano
Używanie nazwy BM950 jest mylące - to są przecież sondy do serii 5900/6000/XLT - pracujące na 1f.

Sonda do MXT to Eclipse950, ma inną budowę - i jest szerokopasmowa. Współpracuje z DFX i Spectra.

Daro 73 zbadaj czy minerał jest przyciągany przez Magnes ;)

T.
Napisano
Standardowa 950 w MXT/M6 też ma chyba inną budowę niż w nisko częstotliwościowych whitesach jest tam nawet jakiś element termiczny który potrzebuje około 10 minut od włączenia do poprawnej pracy cytat z forum Proscana.
Napisano
Ojezu, wiadomo że chodzi o tę multi" a nie rezonansową. Czy wszystko musi być drukowanymi literami?
To jest jedna konstrukcja mechaniczna. Wiadomo - forma kosztuje.
Ten element termiczny to pewnie magiczny miedziany drut uzwojenia :)

Mam eclipse 6x10 i zachowuje się nieporównanie lepiej od 950. Ale to nie musi być żadna reguła.
Z różnych przesłanek wynika, że Whites ogólnie nie radzi sobie z robieniem trwałych szerokopasmowych" sond. To co dopiero inni...
Napisano
I co z tego Taktyku wynika? że wykrywacza nie dostroję nad takim gruntem i to normalne że reaguje na nie,czy twój Mxt też na nie daje hot rocs.Z tego wszystkiego wnioskuje tak.znaleźć kawałek ziemi bez kamyków(trudno będzie)zmniejszyć czułość,pompować na autotrack,przełączyć na lock i śmigać.Są tez użytkownicy którzy nie robią pompki,od razu dają na autotrack i śmigają
Napisano
Miałem Mxt300 i dwie cewki do niego 12 i 6x10DD, w normalnym gruncie było ok. natomiast w górach w okolicach Głuchołaz sprzęt musiałem ustawić troszkę inaczej, zjechać grubo z czułości. Co do cewek to 6x10 kupiłem nową totalnie zjechaną, dopiero po dostrojeniu u Proscana mogłem nią szukać. Teraz mam MXT All Pro i także zauważyłem że przy zbyt wyżyłowanych ustawieniach pojawia się hot rock, jednak pompka i zmniejszenie minimalne czułości daje dobre rezultaty, cewkę mam DD 10", fajna ceweczka, chodzę na relic 1 ton przy Gain +1/+2 lub 2 ton Gain na max +3, oczywście zależy od terenu, ale z reguły chodzę na maxa ustawieniach nadpobudliwość mi nie przeszkadza:). Pamiętam że jak miałem Spectrę VX3 to w dyskryminacji odrzucałem +95 czyli hot rock. Moja rada choć nie miałem matrixa zjechać z czułości i będzie ok.
Napisano
Dziękuje kolego Szela za odpowiedź,czyli mamy podobne objawy w górach,tu gdzie chodzę to jest tzw kraina wygasłych wulkanów tak że cudów w ziemi full,w tygodniu będę miał tez nową cewkę 10 DD od kolegi co ma Mxt to przetestuje.Wykrywacz chyba dobrze reaguje wskazaniem -95 czyli żelastwo,do tego jeśli magnes przyciąga kamień to by się zgadzało ma zawartość metalu w sobie.Trzeba chodzić na dyskryminacji,ja chodziłem w all metalu z siedmioma tonami.
Napisano
Tak w sumie, to mi od samego początku sprawa pośmierduje" problemami z terenem poszukiwań. Ale kto wie. My w Wielkopolsce mamy same piochy" i torfy, więc i trudno ocenić na odległość klimaty sudeckie.
Pamiętam Twojego Spectruma - u mnie chodził zawsze jak drut na wysokich nastawach, a u Ciebie już niekoniecznie.

PS. Rozpiska do wtyczki poszła na priv.
Pzdr.

IdeL
Napisano
No i u was trzeba mieć zasięgi bo fanty głęboko w piachu u nas leżą pod kamieniami :)Dziękuje Irek za rozpiskę.
Napisano
Termistory w układach kompensujących dryfty stosuje się po to, żeby nie trzeba było czekać na stabilizację. Jeśli trzeba czekać to znaczy że kompensacja nie działa poprawnie.
Sam pomysł kompensowania termicznego sondy termistorem wydaje mi się mocno durny. Wadliwej konstrukcji mechanicznej sondy tą drogą się nie załata.
Napisano
Dzisiaj sprawdziłem na kolegi wykrywaczu Mxt pro z cewką DD10 tak samo się zachowuje i wyłapuje te kamyki,tak że taki urok tych wykrywek i moich terenów,co mnie tylko zdziwiło to mój Matrix reaguje na machanie dłonią przed cewką ,tak samo jest na 950 jak i eclipse DD,kolegi Mxt pro też reaguje ale ciut krótszym sygnałem,uważa się że XP Goldmax jest bardzo czuły 18 khz ale kolega twierdzi że swoim Mxt wyciąga jeszcze mniejsze kolorki a użytkuje oba wykrywacze na zmianę.
Napisano
Jeśli zestroisz grunt do ręki, to nie powinien reagować. Jeśli nadal reaguje to albo coś nie tak z ekranowaniem sondy albo wada konstrukcyjne wykrywacza.
To jest dobry sposób na sprawdzanie jaka jest maksymalna czułość wykrywacza, która jeszcze ma sens. Wykrywacz zestrojony do gruntu (czy do ręki, bez różnicy), nie ma prawa generować żadnych sygnałów przy dowolnym zbliżaniu i oddalaniu gruntu (ręki) od sondy. Kiedy tak się zaczyna dziać, to jest ten moment w którym czułość już WYKRACZA POZA MOŻLIWOŚCI KONSTRUKCYJNE UKŁADU. czyli jest nieużytkowa.
Bardzo dobrze to widać porównując np Whitesa z Tesoro. Tesoro dysponuje większą czułością w gałce ale wyraźnie wcześniej niż Whites wymięka" i zaczyna wykrywać wszystko" :) I tym się różni dobry (elektronicznie) sprzęt od prymitywnego badziewia na tanich częściach. Pierwszy ma czułość a drugi superczułość" :]
Napisano
Proszę mam nadzieje że filmik dobrze ukazuje reakcje na dłoń https://www.youtube.com/watch?v=i_u2G7yNcQk&feature=youtu.be
Napisano
Reakcja detektora na dłoń jest normalna i większość czułych detektorów, do których MXT się zalicza, tak ma. Poniżej progu dyskryminacji dźwięk będzie narastał, powyżej progu sygnał wiodący będzie się wyciszał. Można z tym żyć :))))
Odczyt GND w trybie Prospekting =6-7. Dla gruntu alkalicznego, morskiego odczyt powinien być od 20-40.

Natomiast jeśli chodzi o kamienie magnetyczne,czyli w większości minerały żelaza, to sprawny MXT nie ma z nimi najmniejszego problemu. Minerały typu: magnetyt, pirotyn czy zwykły ferryt dają odczyt w trybie Prospecting =84-85. Podobny odczyt jak mineralizacja czarnego piachu (z ang. Black sand ;)) Jest to najwyższe wskazanie - odczyt od 70-80 jest dla silni zmineralizowanych terenów.

Układ śledzenia gruntu potrzebuje chwili, po kilku machnięciach powinien się do mineralizacji lub kamienia dostroić i nie identyfikować celu ani wizualnie ani dźwiękiem. Jeśli Wasze detektory tego nie robią tzn, że są ZEPSUTE:)

Znam bardzo dobrze MXT, kiedyś go nawet zrysowałem z natury (reverse engineering :)))) i chyba nikt mnie nie jest wstanie zaskoczyć pytaniem na temat tej maszyny. ;) Sam go używam z sondą Eclipse950, DD, i 12''. Jest to jeden z najlepszych detektorów jaki kiedykolwiek powstał.

Nie mam więcej czasu, żeby się rozpisywać.

TAKTYK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie