Skocz do zawartości
  • 0

Butelka

mieto99

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Lat 70-te się zgadzają, ale chyba też oranżada w takich była. Spotkałem się z teorią, że na piwo miały być ciemne - brązowe lub zielone. Zresztą w tych latach królowało chyba głównie kuflowe :)
Napisano
Oranżada itp. były w 0,33 l, a ta wygląda na 0,5. Oprócz białych piwo lano w butelki każdego koloru. Większość produkcji ówczesnych browarów w Polsce była butelkowana.
Napisano
To jest wielkości 0,5L. Znalezione w okolicach okopów, więc jak widać już w latach 70 trwały tam poszukiwania podczas których suszyło" ludzi;)
Napisano
Nie wiem czemu w pamięci z tamtego czasu mam tłumy ludzi w barach z różnymi torbami (bo po robocie) i czterema kuflami (żeby w kolejce nie stać).
Napisano
W większych miastach tak było, w mniejszych i na wsi było masę rozlewni piwa do których dowożono piwo w beczkach, a później rozlewano je w butelki.
Napisano
viator01 (4151 / 13) 2015-06-08 12:05:13

Spotkałem się z teorią, że na piwo miały być ciemne - brązowe lub zielone.

Prawdą jest, a nie legendą miejską, że im ciemniejsze szkło tym lepiej dla piwa... Stąd zazwyczaj najpopularniejsze były brązowe ( ciemniejsze ) butelki.
Kłania się wpływ światła na piwo- choć przy charakterze masowej produkcji lat temu 30 czy 40 nie ma to większego znaczenia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie