Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka mosiężna czy z brązu?

Blaszczu

Pytanie

Napisano

Witam Koledzy,wyskoczyła mi taka odznaka,jak mniemam szturmowa.Mimo,że temat był poruszany wielokrotnie na forum,mam prośbę o pomoc w ustaleniu ewentualnej oryginalności" i metalu,z jakiego została wykonana.Odznaka jest ita",jak widać lekko uszkodzona, nie ma kompletnej zapinki.Nie widać też sygnatury.Dzięki za pomoc i przepraszam, za laictwo" to moja pierwsza więc pewnie będzie bolało.Pzdr.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki bjar_1.domyślam się po Twojej odpowiedzi,że to nie rewelacja.Jesteś w stanie ocenić czy nie jest policyjna i ewentualnie przybliżony rok? Dzięki za odp.Pzdr
Napisano
To właściwie wyklucza, że dostawał ją Każdy dobry żołnierz".Strasznie duża rozbieżność w ilości nadanych odznak między 460 a 940 tys.,zależy od źródła.Powiedz tylko czy te z szajsmetalu były przyznawane niższym rangą, czy to bardziej może chodzić o końcowy rok wojny. Dzięki.
Napisano
Ta jest kategorii rązowa"- mosiądzowany znal, były też wyższe srebrne" -posrebrzane. Pod koniec wojny robili większość ze znalu a nawet przestali srebrzyć lub mosiądzować- braki surowców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie