Skocz do zawartości

Manierka US

czarekg1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Kolegów !Jest taka legendarna amerykańska manierka wz. 1910 - ogromne ilośi wyprodukowane przez kilkadziesiąt lat. Wszyscy ją znacie. Wytwarzaniem zajmowało się parę firm amerykańskich.Zazwyczaj była sygnowana puncą producenta i rocznikiem. Spotkali sie może Koledzy z takimi manierkami bez żadnych sygnatur ? Może była jakaś wytwórnia, która nie puncowała" swoich wyrobów ?
Pozdrawiam uprzejmie Kolegów
Czarek
Napisano
Przed rokiem 1918 produkowane manierki nie miały sygnatur producenta, ani dat produkcji. System oznaczania pojawia się w 1918 r.
Jeśli manierka, o którą pytasz ma metalową zakrętkę, to właśnie będzie to taki egzemplarz - pewnie trafił do WP z demobilem po 1918 r.
Co innego jeśli to manierka produkowana od 1942 r. z bakelitową zakrętką - nie spotkałem się z niesygnowanymi manierkami stalowymi US Army, produkowanymi w latach 1942 - 45. Czasami oznaczenia były słabo wybijane i ledwie widoczne, ale były.
Napisano
Dziekuję Koledze za oświecenie ! Kamień z serca mi spadł. Dostałem taką manierkę w prezencie. Stan zupełnie przyzwoity i kurza twarz, żadnych onaczeń ! A jedną już mam - US Lf& C, 1918. No i obydwie są identyczne co do mikrona ( z wyjątkiem może niechlujnego spawu pionowego : - )) Myślę - ki diabeł !? Drążę internet - pełno jest informacji o tej pospolitej w końcu manierce, lata produkcji, oznaczenia producentów,ilości wyprodukowanych sztuk....itd. Nigdzie natomiast wzmianki, że przed 1918 nie były znakowane.. Jeszcze raz dzięki.
Czarek
Napisano
Na upartego da się też ustalić producenta:

- pierwsze bez sygnatur produkowała Aluminum Goods Manufacturing Company (AGM), były bez spawu", ale technologia droga więc zrezygnowano.
- od 1913 r. Rock Island Arsenal (RIA) z pionowym łączeniem.

Od od 1918 z sygnaturami produkowały:
- The Aluminum Company of America (ACA)
- Aluminum Goods Manufacturing Co. (AGM Co)
- Buckeye Aluminum Co. (BA Co.)
- J. W. Brown Co. (J.W.B)
- Landers, Frary & Clark (L F & C)
Napisano
Zatem ...Możnaby zreasumować, że mój nowy egzemplarz - bez sygnatury i ze spawem pionowym, to manierka produkowana 0d 1913 roku ( ale przed 1918 )produkcji RIA. Czyż nie :- )) ?
Nawiasem mówiąc, gdyby chcieć drążyć dziurę w całym ciekawe jest , ile takich manierek produkowanych przed 1918 rokiem i ile produkowanych po tymże roku ( tj. z sygnaturami )z demobilu otrzymało nasze WP....
Pozdrawiam Kolegów
Czarek
  • 2 years later...
Napisano
@ czarekg1

Wszystkie najwcześniejsze jednoczęściowe manierki M1910 produkowane od 1909 do 1917 roku, produkowane w technologii wyoblania, nie były cechowane ani datą produkcji, ani nazwą producenta. Produkowała je firma Aluminum Goods Manufacturing Co. (AGM) i do niej należał patent na produkcję manierek w tej technologii.

Spośród manierek M1910 nie były cechowane także manierki spawane, jakie w latach 1912-1913 produkowała firma Rock Island Arsenal (RIA).

Zmodyfikowane manierki M1910 firmy RIA, jakie były produkowane w latach 1914-1916 też nie były cechowane.

Były też nowe manierki M1910, jakie produkowała w latach 1913-1917 firma AGM i one też nie były cechowane.

Przymus cechowania manierek US Army Quartermaster Corps wprowadził dopiero w roku 1918, ale i tak nie wszystkie były cechowane, ale to długa historia, ponieważ podczas II wojny też bywały amerykańskie manierki niecechowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie