Czlowieksniegu Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Napisano 19 Kwiecień 2015 http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/0,144932,17771331.html
delmak Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 Wydaje mi się ,że nazywanie tych wydarzeń powstaniem to trochę naginanie prawdy historycznej i znaczenia słowa powstanie " w języku polskim. Według mnie była to typowa samoobrona przeciwko zagładzie getta i tak ją kiedyś nazywali żydzi , którzy byli w getcie w tym okresie. Co ciekawe obecnie mówi się o 1000 uczestnikach oporu zbrojnego w getcie w czasie likwidacji getta. Kiedy ja się uczyłem historii to było ich znacznie mniej i nie było wtedy żadnych zakazów co do opisywania faktów historycznych dotyczących getta.
Erih Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 Na moje zbrojna samoobrona jak najbardziej mieści się w ramach pojęcia powstanie".
delmak Napisano 20 Kwiecień 2015 Napisano 20 Kwiecień 2015 dla mnie powstanie jest to wystąpienie zbrojne przygotowane, natomiast opór wobec likwidacji getta nie jest powstaniem. Dla mnie jest różnica między Powstaniem Warszawskim i innymi powstaniami w Polsce , a oporem wobec likwidacji getta w Warszawie.
delmak Napisano 20 Kwiecień 2015 Napisano 20 Kwiecień 2015 myślę ,że porównaniem dla wydarzeń w getcie były wydarzenia na Wołyniu gdzie nie mówimy o powstaniu przeciw Ukraińcom, a o samoobronie Polaków wobec akcji Ukraińców.
Czlowieksniegu Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Napisano 20 Kwiecień 2015 delmak (292 / 0) 2015-04-20 20:23:44powstanie jest to wystąpienie zbrojne przygotowane"Po pierwsze primo- ciekawe, skąd na terenie getta wzięły się organizacje podziemne czy mniej lub bardziej przygotowana infrastruktura...Po drugie primo- a Sobibór, Częstochowa, Białystok? A po trzecie primo- jeden z wielu przegranych zrywów... Jeśli mnie pamięć nie myli, to aż" cztery nie skończyły się klęską/zakończyły się zwycięstwem...PS Są ludzie, którzy takie dyskusje" nazywają polactwem... Nie jest istotna tragedia naszych współobywateli, okazuje się że ważniejsza jest nomenklatura...
delmak Napisano 20 Kwiecień 2015 Napisano 20 Kwiecień 2015 Yeti powstanie zbrojne czyli zaatakowanie przeciwnika , a samoobrona to czynny opór. W getcie był czynny opór. Podałem specjalnie przykład Ukrainy abyś nie zarzucał mi podejścia przez pryzmat narodowościowy ale poszedłeś po najmniejszej linii oporu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.