Witam, chwilowo nie mam jak dodać zdjęcia, proszę o wyrozumiałość.
Świecznik w kształcie kolumny, o którą opierają się (na około, w formie płaskorzeźby) 3 postacie kobiece, ubrane w coś w rodzaju spódnic, od pasa w górę nagie, w nakryciach głowy, przypominających mitry. Pomiędzy postaciami znajdują się zwierzęta, wąż, orzeł(lub inny ptak, trudno stwierdzić, uszkodzony) oraz coś w rodzaju lwa - przypomina nieco chińskiego psa fu, ale raczej nie ma z nim zupełnie nic wspólnego. Poza tym motywy roślinne. Na podstawie opisu niewiele można powiedzieć, ale może komuś zaświta, co też może to przedstawiać. Wykonane z żółtawobiałego materiału, może alabaster lub coś podobnego, nie wiem, nie znam się zbytnio. Dodam, że przedmiot jest w kilku miejscach uszkodzony, a w miejscach uszkodzeń są ostre krawędzie, jak w przypadku szkła.
Pytanie
Luckey13
Świecznik w kształcie kolumny, o którą opierają się (na około, w formie płaskorzeźby) 3 postacie kobiece, ubrane w coś w rodzaju spódnic, od pasa w górę nagie, w nakryciach głowy, przypominających mitry.
Pomiędzy postaciami znajdują się zwierzęta, wąż, orzeł(lub inny ptak, trudno stwierdzić, uszkodzony) oraz coś w rodzaju lwa - przypomina nieco chińskiego psa fu, ale raczej nie ma z nim zupełnie nic wspólnego.
Poza tym motywy roślinne.
Na podstawie opisu niewiele można powiedzieć, ale może komuś zaświta, co też może to przedstawiać.
Wykonane z żółtawobiałego materiału, może alabaster lub coś podobnego, nie wiem, nie znam się zbytnio.
Dodam, że przedmiot jest w kilku miejscach uszkodzony, a w miejscach uszkodzeń są ostre krawędzie, jak w przypadku szkła.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.