Jump to content
  • 0

Szklanka i carski pocisk?

predi888

Question

Recommended Posts

No i pocisk, ma pewne cechy",umiejscowienie pierścienia i bruzdy wskazują na coś carskiego.

Wybaczcie jeśli się mylę, takie ślady na pierścieniach carskich pocisków już widziałem.

Średnica około 125mm, wysokość około 45-50cm.

... Chyba że komuś się nudziło i porobił rowki poprzeczne dłutkiem..."

Chryste, jeżeli ktoś ma takie pojęcie to.... czas umierać.
Przy takiej wiedzy" i takim pojęciu" to cud że nie trafił na ostry, bo diabli wiedzą jak by przy nim zaczął kombinować.......

Pierścień był gładki, dopiero po załadowaniu i oddaniu strzału, gwint w lufie wyrabiał na nim wcięcia podczas obracania pocisku w lufie. Ruch obrotowy poprawia stabilność lotu pocisku co umożliwia celne strzelanie. Ale gwinty też się wyrabiają z czasem z czym się można zetknąć w prozie Remarque'a - Na zachodzie bez zmian.

To było sprostowanie do wypowiedzi kolegi Piastek pierścień wiodący był taki oryginalnie, rowki po to by ładnie w bruzdy wchodził" Oryginalnie przed strzałem był gładki bez bruzd, stąd mój wywód w którym momencie się robiły ;)

Potem znajdzie takiego posta jakiś dzieciak, zabierze podobnego śmiecia do domu i będzie kombinować, bo przecież jak kolega vis1939 umie ocenić bez rozbierania czy bezpieczny to każdy może.

ps: Co innego pusta szklanka, a co innego pocisk z zapalnikiem (czy nawet jego resztką).

Kątówka czy rentgen w oczach, a może jasnowidz?"

a może zdjęcie na którym widać tenże pocisk bez wkrętki dennej i z zupełnie pustą komorą? - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/img_2333.jpg

Ręca opadają...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information