Skocz do zawartości
  • 0

Szklanka i carski pocisk?

predi888

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i pocisk, ma pewne cechy",umiejscowienie pierścienia i bruzdy wskazują na coś carskiego.

Wybaczcie jeśli się mylę, takie ślady na pierścieniach carskich pocisków już widziałem.

Średnica około 125mm, wysokość około 45-50cm.

Napisano
... Chyba że komuś się nudziło i porobił rowki poprzeczne dłutkiem..."

Chryste, jeżeli ktoś ma takie pojęcie to.... czas umierać.
Przy takiej wiedzy" i takim pojęciu" to cud że nie trafił na ostry, bo diabli wiedzą jak by przy nim zaczął kombinować.......
Napisano
pierścień wiodący był taki oryginalnie, rowki po to by ładnie w bruzdy wchodził co mu dawało jakby otacje"

Pisze bo nie wiem czy to suchar czy serio myślisz że ktoś to wydziergał
Napisano
Pierścień był gładki, dopiero po załadowaniu i oddaniu strzału, gwint w lufie wyrabiał na nim wcięcia podczas obracania pocisku w lufie. Ruch obrotowy poprawia stabilność lotu pocisku co umożliwia celne strzelanie. Ale gwinty też się wyrabiają z czasem z czym się można zetknąć w prozie Remarque'a - Na zachodzie bez zmian.
Napisano

Prałat, nie musisz mi tłumaczyć, dlaczego na pierścieniu wyrzynają się ślady po gwincie.

Co do tej dużej to nie jest czasami numer 10 albo 11 z obrazka?

Napisano
To było sprostowanie do wypowiedzi kolegi Piastek pierścień wiodący był taki oryginalnie, rowki po to by ładnie w bruzdy wchodził" Oryginalnie przed strzałem był gładki bez bruzd, stąd mój wywód w którym momencie się robiły ;)
Napisano
Co do pocisku, to po cholerę go przytargałeś do domu?
O ile w ogóle jest sens robienia fotek niewypałom, to co najwyżej w lesie jeżeli już.
Napisano

122mm oświetleniowy C-462.

Prałat jest chyba jednym z tych znawców,dla których każdy pocisk strzelony,a nie w kawałkach to nieomylnie niewypał/niewybuch.

Napisano
Pierwsza ciarupa wygląda na szrapnel wz.1897 do armat 75mm Schneidera.

PS
Ten rowek na środku pierścienia w 122mm służy do pomieszczenia części ozlewającej" się na boki miedzi podczas wrzynania w gwinty lufy.
Napisano
Hmmm więc jak kolega vis1939 ocenia pocisk który jest strzelony i siedzi w nim resztka zapalnika, za bezpieczny czy też nie? Kątówka czy rentgen w oczach, a może jasnowidz?
Napisano
Potem znajdzie takiego posta jakiś dzieciak, zabierze podobnego śmiecia do domu i będzie kombinować, bo przecież jak kolega vis1939 umie ocenić bez rozbierania czy bezpieczny to każdy może.

ps: Co innego pusta szklanka, a co innego pocisk z zapalnikiem (czy nawet jego resztką).
Napisano
Kątówka czy rentgen w oczach, a może jasnowidz?"

a może zdjęcie na którym widać tenże pocisk bez wkrętki dennej i z zupełnie pustą komorą? - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/img_2333.jpg

Ręca opadają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie