Skocz do zawartości

33pp i 18dp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy ci chodzi, mein furer, o polskie jednostki?
Pozdro
Napisano
Proponuję:
Zygmunt Kosztyła - Wrzesień 1939 roku na Białostocczyźnie"
Henryk Wiśniewski - O Niepodległą"
oraz
z serii arys historii wojennej pułków polskich w kampanii wrześniowej" - 33 Pułk Piechoty" - Adama Dobrońskiego chyba

Poszukaj na www.4lomza.pl - tam jest historia fortów i może też walk 33 PP

zresztą możesz też tak: GG 5305720 lub rfx@gazeta.pl

rfx
Napisano
33 pp został rozbity przez Niemców pod Andrzejewem (Łętowica), jeńców zebrano w Zambrowie. Część żolnierzy udało się przebić przez okrążenie. Poległych niedawno uczczono pomnikiem, ktorego wygląd i treśc napisu wola o pomstę do nieba.
Napisano
witam
cieszę sie niezmiernie iż nie jestem jedynym potomkiem kombatanta z 33pp :>>>>. W zwiazku z powyższym byłybm bardzo wdzieczny za przesłanie mi na majla tych samych informacji co ubenfurerowi.
dziekuje i pozdrawiam
Napisano
Polecam książkę Kompedium Militarne Łomży wydaną niedawno przes Garnizon w Łomże .Zamieszczone tam są ogólne informacje historii 33pp .A jeżeli ktoś ma spoko miejscówki do kopania po 33pp to zapraszam na priv.Pozdrowionka
Napisano
Wiem że dziadek walczył na porosyjskich fortach w Piątnicy koło Łomży, byłem tam bardzo dawno temu, z tego co mówił to jak się jedzie to było poprawej stronie drogi, on miał stanowisko ckm w jednym z tych betonowych stanowisk
pozdrawiam
Napisano
Spoko mój dziadeczek był ``amunicyjnym ckm`` tak to się kiedyś nazywało ,wiem bo mam jego książeczkę wojskową i pewnie podawał amunicję dla twego dziadka który był celowniczym:)
  • 4 years later...
  • 2 weeks later...
Napisano
mój dziadek był dowódcą CKM w 3 kompani CKM w wojsku był w od 1937 roku akurat na wrzesien 1939 miał wyjść do cywila ale ze wzgledów oczywistych troche go przetrzymali w pułku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie