Landszaft Posted March 6, 2015 Author Posted March 6, 2015 Witam . mam pytanie jaki był kolor farby używany do malowania niemieckich armat P-lot 2 cm flak 30 lub granatników Granatwerfer 34 w okresie kampanii wrześniowej czyli 39 roku. Szary, zielony , feldgrau ?? FS ?? jaki numer koloru .
viator01 Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 Ja najczęściej spotykałem malowanie w kolorze feldgrau - chyba odpowiednik to RAL 6006, ale nie wiem czy to wrzesień 1939
Landszaft Posted March 7, 2015 Author Posted March 7, 2015 Właśnie dlatego nie za bardzo wiem czy armaty flak i drobniejsza broń typu granatniki były malowane w kolorze Feldgrau Ral 6006 czy Oliwe Grun Ral 6003 czy Panzergrau Ral 7027 . Właśnie odcienie tych farb spotykam na rekonstrukcjach a nie wiem który jest ten prawidłowy, dlatego sporo osób dla świętego spokoju maluje sprzęty późniejszą farbą stosowaną masowo czyli Wermacht Olive czyli piaskowy , ale to zdecydowanie późniejsze malowanie . Dlatego interesuje mnie malowanie okresu kampani wrześniowej sprzętu drobnego niemieckiego małe flaki 2 cm ,armaty P-panc , granatniki i moździerze. Hilfe !
viator01 Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Ral 6006 był na granatniku w oryginale - taki widziałem i była dobierana komputerowo farba - żeby uzupełnić drobne braki. Gdzieś w necie też widziałem w takim samym malowaniu w oryginale, ale to wszystko była produkcja z 1941-42 roku.
Landszaft Posted March 9, 2015 Author Posted March 9, 2015 No to teraz dopiero mam zgryz RAL7021 to kolor czarnoszary a 6006 to znany Feldgrau. Tyle że różnica między nimi w kolorystyce zasadnicza !! . Nie mogę we literaturze znaleźć potwierdzenia właśnie kolorystyki malowania broni granatników , moździerzy , flaków, P-panców , skrzynek amunicyjnych właśnie w okresie 1938-39. Jakoś nikt tym się nie zajmuje , owszem jak znajdę opisy np. moździerzy czy flaków to jego budowy , historii ale brak konkretów malowania. Nie mogę się opierać na instrukcjach malowania modeli bo tu co firma modelarska to inny odcień koloru dają na malowanie okresu 39 , przy czym najczęściej malowania i odcienie dotyczą w modelach najczęściej od okresu 1940 roku do 45. a 39 jest marginalnie opisywany . a To właśnie po 39 i wygranej kampanii zaczęto zmieniać malowania i oznaczenia te które stwierdzono że nie za bardzo się sprawdziły i to w wehrmachcie jak i luftwaffe. dlatego tak mi zależy na ustaleniu jaka na pewno była kolorystyka uzbrojenia które malowano .
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.