Landszaft Napisano 6 Marzec 2015 Autor Share Napisano 6 Marzec 2015 Witam . mam pytanie jaki był kolor farby używany do malowania niemieckich armat P-lot 2 cm flak 30 lub granatników Granatwerfer 34 w okresie kampanii wrześniowej czyli 39 roku. Szary, zielony , feldgrau ?? FS ?? jaki numer koloru . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 6 Marzec 2015 Share Napisano 6 Marzec 2015 Ja najczęściej spotykałem malowanie w kolorze feldgrau - chyba odpowiednik to RAL 6006, ale nie wiem czy to wrzesień 1939 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 7 Marzec 2015 Autor Share Napisano 7 Marzec 2015 Właśnie dlatego nie za bardzo wiem czy armaty flak i drobniejsza broń typu granatniki były malowane w kolorze Feldgrau Ral 6006 czy Oliwe Grun Ral 6003 czy Panzergrau Ral 7027 . Właśnie odcienie tych farb spotykam na rekonstrukcjach a nie wiem który jest ten prawidłowy, dlatego sporo osób dla świętego spokoju maluje sprzęty późniejszą farbą stosowaną masowo czyli Wermacht Olive czyli piaskowy , ale to zdecydowanie późniejsze malowanie . Dlatego interesuje mnie malowanie okresu kampani wrześniowej sprzętu drobnego niemieckiego małe flaki 2 cm ,armaty P-panc , granatniki i moździerze. Hilfe ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Marzec 2015 Share Napisano 7 Marzec 2015 Ral 6006 był na granatniku w oryginale - taki widziałem i była dobierana komputerowo farba - żeby uzupełnić drobne braki. Gdzieś w necie też widziałem w takim samym malowaniu w oryginale, ale to wszystko była produkcja z 1941-42 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 8 Marzec 2015 Share Napisano 8 Marzec 2015 do roku 1940 Wehrmacht- RAL7021, Luftwaffe- RAL7016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 9 Marzec 2015 Autor Share Napisano 9 Marzec 2015 No to teraz dopiero mam zgryz RAL7021 to kolor czarnoszary a 6006 to znany Feldgrau. Tyle że różnica między nimi w kolorystyce zasadnicza !! . Nie mogę we literaturze znaleźć potwierdzenia właśnie kolorystyki malowania broni granatników , moździerzy , flaków, P-panców , skrzynek amunicyjnych właśnie w okresie 1938-39. Jakoś nikt tym się nie zajmuje , owszem jak znajdę opisy np. moździerzy czy flaków to jego budowy , historii ale brak konkretów malowania. Nie mogę się opierać na instrukcjach malowania modeli bo tu co firma modelarska to inny odcień koloru dają na malowanie okresu 39 , przy czym najczęściej malowania i odcienie dotyczą w modelach najczęściej od okresu 1940 roku do 45. a 39 jest marginalnie opisywany . a To właśnie po 39 i wygranej kampanii zaczęto zmieniać malowania i oznaczenia te które stwierdzono że nie za bardzo się sprawdziły i to w wehrmachcie jak i luftwaffe. dlatego tak mi zależy na ustaleniu jaka na pewno była kolorystyka uzbrojenia które malowano . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.