Skocz do zawartości
  • 0

Mundur pradziadka

romil

Pytanie

Napisano
Dzień dobry,
mam uprzejma prośbę do osób znających się na mundurach z I wojny światowej. Odnalazłem w rodzinnych szpargałach jedyne zdjęcie mojego pradziadka. Zdjęcie prawdopodobnie pochodzi z czasów I Wojny światowej. Babcia pamięta że to pradziadek, ale nie orientuje się w jakiej armii służył. Rodzina mieszkała na środkowym Mazowszu w zaborze rosyjskim, więc prawdopodobnie chodzi o mundur armii rosyjskiej. Zdjęcie jest bardzo słabej jakości, ale może ktoś coś podpowie - każda informacja dla mnie będzie bardzo cenna. Charakterystyczne są jasne pagony i coś ala jasny kołnierzyk.
pozdrawiam romil

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jedna mnie rzecz zastanawia - szabla(szpada) wygląda jakby była przypięta do prawego boku. Czy to możliwe? Czy z tego można wnioskować że pradziadek był leworęczny?
Napisano
Romil raczej jest to nie niemożliwe ponieważ regulaminy wojskowe nie rozróżniają prawo i leworęcznych. Jeżeli istotnie jest to szabla czy szpada przypięta do prawego boku to najprawdopodobniej jest to błąd przy wykonywaniu odbitki z negatywu czyli to co było po lewej stronie negatywu na odbitce (papierze fotograficznym) znalazło się po prawej stronie tak jak lustrzane odbicie.
Napisano

Zdjęcie wykonane na świetle dziennym. Jest nieco lepiej. Dwie rzeczy które widać było na oryginale a tu może nie będzie ze względu na wielkość zdjęcia:
- wzdłuż pagonów na środku jest ciemny cienki pasek
- to co wydawało się się naszywką na ramieniu prawym to po prostu złudzenie - w oryginale w tym miejscu kawałek zdjęcia odstaje i może niedługo odpaść. Po dociśnięciu palcem wygląda jak na zdjęciu.

Napisano
Dzień dobry,
mam uprzejma prośbę do osób znających się na mundurach z I wojny światowej. Odnalazłem w rodzinnych szpargałach jedyne zdjęcie mojego pradziadka. Zdjęcie prawdopodobnie pochodzi z czasów I Wojny światowej. Babcia pamięta że to pradziadek, ale nie orientuje się w jakiej armii służył. Rodzina mieszkała na środkowym Mazowszu w zaborze rosyjskim, więc prawdopodobnie chodzi o mundur armii rosyjskiej. Zdjęcie jest bardzo słabej jakości, ale może ktoś coś podpowie - każda informacja dla mnie będzie bardzo cenna. Charakterystyczne są jasne pagony i coś ala jasny kołnierzyk.
pozdrawiam romil
Napisano
Z tego zdjęcia można powiedzieć że wzór kurtki mundurowej 1881, zapinana na bok
http://www.novonikolaevsk.com/img/glav1_3.jpg
http://vedomstva-uniforma.ru/mundir4/art/foto009.html
http://www.vedomstva-uniforma.ru/mundir9/pribor/foto01.html
Zrób tak jak kol. viator01 napisał zeskanuj, najlepiej 600dpi i wykadruj pagony. Może coś da się wypatrzyć.
Napisano
to zdjęcie ze zdjęcia -spróbuje jeszcze raz zrobić przy kolejnych odwiedzinach u babci. Zdjęcie jest mocno uszkodzone w oryginale - są podarte fragmenty, trochę pocięte, trochę zagięte i mocno wytarte. spróbuje tez może trochę poprawić ostrość w jakimś programie.
Napisano
Na podglądzie w faststone image viewer dopatrzyłem się pod prawą ręką głowni szabli (szpady-nie znam się za bardzo). na palcu ma pierścień lub sygnet. Na prawym ramieniu ta biała plama to jakby nie nawet naszywka tylko jakaś blacha - w opcji szkic i po mapowaniu wypukłości - wygląda jakby jakby to odróżniało się wyraźnie od reszty. Pagony sa jasne, prostokątne i odstają od munduru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie