GeneralRemek Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 Panowie mam pytanie kwestii hobbystycznej - czy polskie łuski do Mausera z fioletową otoczką spłonki (naboje dalekonośne D) są rzadko spotykane? Dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Raczej łatwiej trafić nabój do UR-a:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
trufelhunter Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Czy o to może chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mst28 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Przez długie lata raz widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
mst28 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 i różnice w pociskach - dalekonośny z lewej Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 Tak, dokładnie o te chodzi. Przyplątała się (nieoczekiwanie) taka gromadka do mnie w ramach wymiany i zastanawiałem się czy rozpatrywać to w kategoriach cudu ;)Dzięki za fotki mst! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mst28 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 A czy z jakiegoś poligonu, czy też ze stanowiska ckm? szkoda, że pocisków brak, bo to one w sumie nadają element wyjątkowości.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Remek, nie chcę Cię dołować, ale to przeciwpancerne z czerwoną obwódką spłonki ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 Bjar - nie kłócę się bo do tytułu eksperta mi daleko, ale nijak nie przypomina to czerwonego :) Może to wina oświetlenia lub kiepskiego zdjęcia, ale kolor obwódki jest bardzo zbliżony do tej w książce G. Franczyka Polska amunicja strzelecka 1919-2004" oznaczonej jako D. Próbowałem też porównać najwyraźniejszy kolor spośród tych łusek do jakiegoś koloru znalezionego w google, i obwódki są podobne do tego, który zamieściłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 mst - sądzę, że stanowisko ckm, bo jak mi powiedziano trafione na linii obrony WP w 1939, oprócz nich było jeszcze sporo łusek po ciężkich (zielona obwódka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Również twierdzę,że to wszędobylskie P" Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 18:08 19-02-2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Na sto procent przeciwpancerne P", przykro mi ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 No trudno, przeżyjemy ;) Dzięki za pomoc. Która z łusek ze zdjęcia kol. mst28 z 2015-02-19 08:01:16 jest dalekonośna, lewa czy prawa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trufelhunter Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Remek,Sugeruję byś dorwał czerwone w podobnym stanie i porównał. Ja mam z tego samego dołka i czerwone, i fioletowe - po dokładnym obejrzeniu można bez większego trudu odróżnić, nawet jeśli farba zachowała się w stanie szczątkowym, jak na moich łuskach (nie czyszczonych). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mst28 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Jeszcze nad jednym się zastanawiam, przecież amunicja była produkowana przez kilkanaście lat i nie jest możliwe, aby wszyscy producenci przez cały okres produkcji zachowali identyczny odcień danego koloru. wszystko gra jak mamy jedną partię, ale jeśli trafią się z odległych lat i różnych producentów to nie wierzę, aby wszystkie odcienie kolorów były takie same, podobnie jest z zielonym kolorem, raz widziałem prawie seledynowe innym razem bardzo ciemna zieleń. Do tego może dochodzić zmiana odcieniu pod wpływem temperatury przy wystrzale - inny może być na łusce wystrzelonej a inny na scalonej, warunki w jakich łuska leżała....... Spór rozwizałby z pewnością cały (oczywiście bezpieczny) nabój z pociskiem dalekonośnym.......temat fajny i dobrze, że się rozwinął.....Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Trufel - sam o tym myślałem, ale trafić raczej nie trafię; dobrze byłoby gdyby jakiś właściciel pochwalił się dla porównania. Co do odcieni mst masz rację, jeśli chodzi o zieloną obwódkę sam nieraz spotkałem się z opisaną przez Ciebie sytuacją baaardzo różnych odcieni. A jak jest z tymi łuskami? Która ze zdjęcia jest dalekonośna?Nie wiem jak rozumieć to, że obwódka była czerwona - czy dosłownie należy się spodziewać czerwieni, czy to nazwa koloru powiedzmy w miarę zbliżonego; jedno jest pewne, moje obwódki do czerwonego nie są na pewno podobne. Chcę też, żeby było jasne - nie zamierzam jak lew bronić teorii o wyjątkowości swoich łusek, chcę po prostu nabrać pewności.Dowiedziałem się, że znaleziono ich ok. 500 w dołku, spora większość z nich jak wspominałem to łuski po amunicji z pociskiem ciężkim. Pośród nich właśnie te. Wskazuje to myślę na ckm wz.30. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mst28 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 łuska dalekonosna to ta po prawej prawie różowa z tego samego 35 roku....(z lewej czerwona p.panc z 37 roku rzadka 72% Cu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeneralRemek Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 No to sprawa jasna. Moje bez wątpienia są przeciwpancerne. A jak z kolei jest z rzadkością występowania tych łusek? Widziałem, że sugerowaliście panowie, że rarytas z tego żaden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Przeciwpancerny jest chyba trzeci po S" i SC" jeśli chodzi o występowanie w przyrodzie,tak więc ciężko tu mówić o rarytasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trufelhunter Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 W moim - a w zasadzie naszym :) - dołku było niemal trzystu łusków. Prawie 40% NN - ze względu na korozję nie ma pewności co do koloru, trzeba się będzie nad tym pochylić raz jeszcze. Najwięcej czerwonych, sporo zielonych, trochę fioletowych i nieznaczna ilość niebieskich. Kolory segregował iezależny ekspert" (no bo wiadomo - co drugi chłop to daltonista). Ale czerwone mają wszystkie ten sam odcień (intensywna czerwień) - i odmienny od fioletu, gdzie też nie zaobserwowałem różnic w odcieniu. Ale za jakiś czas odbiorę zbiór od iezależnego eksperta" i popatrzę raz jeszcze. Interesuje mnie to o tyle, że chcę sprawdzić udział % poszczególnych nabojów w taśmie do wz.30 - to dla mnie ważne. I jaka była różnica w strukturze taśm stosowanych przez różne rodzaje broni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.