Jump to content
  • 0

Czterolistna Koniczyna

Camilla_S

Question

Witam!!!
Ostatnimi czasy trafiło mi się takie oto znalezisko. W całości mosiężna czterolistna koniczynka, na odwrocie ma pozostałości zapięcia. Dość ciekawy fant, ale nijak nie potrafię tego zidentyfikować. Mam dość śmiałe podejrzenia, iż niekoniecznie jest to zwyczajny biżuteryjny element, a być może jakiś militarny artefakt.To tylko moje spekulacje. No cóż, z pewnością jest to dobra wróżba na dalsze poszukiwania. ;)
Jeśli ktoś jest w stanie powiedzieć mi coś więcej o tym przedmiocie (o jego pochodzeniu, przeznaczeniu), będę wdzięczna. Liczę na wasze doświadczenie i szybką odpowiedź. :)
Pozdrawiam

8 answers to this question

Recommended Posts

Witam!!!
Ostatnimi czasy trafiło mi się takie oto znalezisko. W całości mosiężna czterolistna koniczynka, na odwrocie ma pozostałości zapięcia. Dość ciekawy fant, ale nijak nie potrafię tego zidentyfikować. Mam dość śmiałe podejrzenia, iż niekoniecznie jest to zwyczajny biżuteryjny element, a być może jakiś militarny artefakt.To tylko moje spekulacje. No cóż, z pewnością jest to dobra wróżba na dalsze poszukiwania. ;)
Jeśli ktoś jest w stanie powiedzieć mi coś więcej o tym przedmiocie (o jego pochodzeniu, przeznaczeniu), będę wdzięczna. Liczę na wasze doświadczenie i szybką odpowiedź. :)
Pozdrawiam

Znalezione na Prusach Wschodnich, więc niemieckie pochodzenie byłoby oczywiste. Chociaż wcale tak być nie musi. Może uda się ustalić jakiś ciekawszy rodowód.

Teraz coś co mnie zaskoczyło. Zobaczcie.
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/pb219849.jpg
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/100_3171.jpg
Przecież to dokładnie to samo co wykopałam, tylko, że w lepszym stanie. To musiał być dość często powielany motyw.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information