Witam, Mam dylemat z tą łuską bo ma nietypowe rozmiary a na uciętą nie wygląda (gładki i równy rant). Niewątpliwie radziecka - stalowa ze zwijanej blachy + cyrylica na denku - litery (po polsku): B i P. Myślałem początkowo, że to od haubicy M-30 wz. 38 ale nie pasuje ani kaliber ani długość. A może jednak chirurgicznie" ucięta + rozdęta od wielokrotnego używania? Średnica kryzy: 137mm Kaliber ok. 128 mm (pomiar uśredniony bo raz wychodzi 130 a raz 126 mm - łuska jest lekko zniekształcona) Długość całk. 160 mm
Pytanie
Ostoja
Witam,
Mam dylemat z tą łuską bo ma nietypowe rozmiary a na uciętą nie wygląda (gładki i równy rant). Niewątpliwie radziecka - stalowa ze zwijanej blachy + cyrylica na denku - litery (po polsku): B i P. Myślałem początkowo, że to od haubicy M-30 wz. 38 ale nie pasuje ani kaliber ani długość. A może jednak chirurgicznie" ucięta + rozdęta od wielokrotnego używania?
Średnica kryzy: 137mm
Kaliber ok. 128 mm (pomiar uśredniony bo raz wychodzi 130 a raz 126 mm - łuska jest lekko zniekształcona)
Długość całk. 160 mm
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.