dea Napisano 27 Grudzień 2014 Autor Napisano 27 Grudzień 2014 Ostatnio udało mi się zdobyć bluzę mundurową LWP w dziwnym kamuflażu. Czy Ktoś z Kolegów ma pomysł co to za wynalazek?
honker Napisano 28 Grudzień 2014 Napisano 28 Grudzień 2014 cześć będąc w wojsku wiosna 81/83 nie widziałem takiego kamuflażu + napy.bardziej to wygląda na straż pożarną. napisz do Huk100 on miał chyba coś wspólnego ze strażą pozd.marek
Edmundo Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Viras a nad numerem JW na tej samej pieczątce WYD. 12 79 jak to odczytuję jako Wydano grudzień 1979.
Edmundo Napisano 28 Grudzień 2014 Napisano 28 Grudzień 2014 Bo to nie jest kamuflaż kiedykolwiek przyjęty na wyposażenie Wojska Polskiego lub Straży Pożarnej tudzież innych służb mundurowych. Być może jest to jakaś wersja testowa dla WP z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych o czym świadczy data na pieczątce (11 79 czyli listopad 1979 r.) oraz brązowe guziki na naramiennikach.
dea Napisano 27 Grudzień 2014 Autor Napisano 27 Grudzień 2014 Ostatnio udało mi się zdobyć bluzę mundurową LWP w dziwnym kamuflażu. Czy Ktoś z Kolegów ma pomysł co to za wynalazek?
Edmundo Napisano 28 Grudzień 2014 Napisano 28 Grudzień 2014 Hufce Pracy to w tymże czasie miały umundurowanie wyjściowe a także robocze (codzienne) w kolorze granatowym o całkiem odmiennym kroju. Natomiast ciekawa może być hipoteza o testowej (prototypowej) wersji kamuflażu dla Obrony Cywilnej w ramach której bodajże w 1982 r. wprowadzono zasadniczą (zastępczą) służbęwojskową w oddziałach (hufcach) skoszarowanych i tak zwanych dochodzących. Powtarzam że to tylko moje domniemanie oparte ne pewnym podobieństwie kroju bluzy ze zdjęcia do granatowych bluz roboczych (polowych) junaków Obrony Cywilnej. To tyle.
dea Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Napisano 29 Grudzień 2014 Wielkie dzięki za pomoc.Ja również skłaniam się do teorii, że to próbna partia, która z jakiś względów nie weszła na wyposażenie LWP. Mogą to potwierdzać stemple JW 3001. Wydaje mi się, że zdecydowanie nie są to hufce pracy czy OC. Miałem już w rękach sporo różnych sortów mundurowych z okresu PRL i mogę stwierdzić, że solidność wykonania tej bluzy wskazywałaby na robotę typowo dla wojska.Słyszałem już kiedyś o prototypach, ale żadnych namacalnych dowodów nie widziałem.
Pytanie
dea
Ostatnio udało mi się zdobyć bluzę mundurową LWP w dziwnym kamuflażu. Czy Ktoś z Kolegów ma pomysł co to za wynalazek?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.