Skocz do zawartości
  • 0

Kamienny przedmiot

kowal2008

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio znalazłem taki przedmiot wykonany z kamienia. Prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Nie jest to kośc skamieniała tylko coś w co ingerowała ludzka ręka. Pozdrawiam poszukiwaczy.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie sądzę, żeby w tamtych czasach były szkoły zawodowe, w których by się przy takich mozolnych czynnościach robiło coś, co nie miałoby praktycznego zastosowania.
Napisano
Dawniej ludzie nie dłubali ręcznie, ale precyzyjnie wiercili - tyle, że przy użyciu bardziej prymitywnych narzędzi
http://odkrywca.pl/narzedzie-z-kamienia,715688.html
Napisano

Fragment czaszki ufoludka. Cała wygląda jak na fotce... A tak na poważnie to oczywiście 100 % natura, bez ingerencji człowieka. Zdjęcie wykonane w trakcie badań archeo na terenie Jury K-C. Zapewniam Was ,że kamieni z dziurkami" przybierających różne formy jest tam cała masa. Ten prezentowany przez kolegę Kowal2008 również jest wytworem natury.

Napisano
Twój jest wyczyszczony i mniejszy, troszkę różni się kształtem. Wrzuciłem to zdjęcie żeby pokazać, że takie dziurawe kamienie na Jurze występują masowo. Niestety nie mam fotek innych bo może dopasowałoby się jakiś bardziej podobny do Twojego.
Napisano
Wiercili, kamienia nie idzie wydłubac bo peknie. To jest kamień wapienny wiec wystarczy nakrecić się twardszym kamieniem i otówr będzie.
Dzieki za pomoc :)
Napisano

Witam. Ostatnio znalazłem taki przedmiot wykonany z kamienia. Prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Nie jest to kośc skamieniała tylko coś w co ingerowała ludzka ręka. Pozdrawiam poszukiwaczy.

Napisano
Tak, na przykład wapień. Podejrzewam, że to Kolega miał na myśli.
Jedyną kością, która ma podobny plan budowy w jakimkolwiek organizmie z układem szkieletowym jest kręg. Przedmiot nie jest jednak kręgiem, gdyż nie posiada poza planem budowy cech charakterystycznych, jest niesymetryczny. Poza tym jak wynika ze zdjęcia jest raczej płaski. Tak więc doszliśmy do tego, że nie jest to kość.
Jak wspominali koledzy wyżej otwór powstał prawdopodobnie w wyniku wiercenia.
Odnoszę również wrażenie, że znajdka jest połową (lewą, czy prawą) pierwotnego przedmiotu, ale nie potrafię wymyślić co takiego mogłoby to być.
Napisano
MrV Mi też jest ćiężko. Wygląda jak zbierak lub coś ala motyka z czasów neolitu. Skamieliny nie raz widziałem i kość ma specyficzną strukturę jak skamienieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie