DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 @To po czym mogę odróżnic wojenną od powojennej?Wojenne to kopie niemieckiej M31, tłoczone do 41r. przez zakłady Krasnyj Wyborżec. Ale to chyba nie była wielka skala. Pewnie spora część szła na eksport dla Wehrmachtu w czasach sowiecko-germańskiej drużby". W każdym razie menażek M31 z logo KW spotyka się sto razy mniej niż z logo producentów niemieckich. Co innego manierki. Rosyjski ekwipunek kuchenny żołnierza to przede wszystkim kotiełoki". Najpierw solidne miedziane carskie, a później stalowe, cynowane sowieckie. Po wojnie ucywilizowali ten sortyment. Twoja to na 99% produkcja powojenna. Bicia są na zawiasach uchwytu patelni bądź na jej powierzchni od zewnątrz jak napisał kolega.
rychuheuchler Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 W radzieckich sygnatury widziałem tylko na zewnętrznej stronie ...patelni.
DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 @Pisząc o menażce radzieckiej, chodzi o menażkę obr.36, która miała takie zaczepy pałąka.Nie tylko bjar, chodzi również o M31 tłoczoną przez KW
DOMILUD PL Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 Jeszcze tytułem uzupełnienia z ruskiego forum. Informacje wydają się wiarygodne:1. Menażki i z długimi i z krótkimi końcówkami pałąka traktują jako obrazca 36.2. Obydwa typy tłoczone były w latach 1936-1941 (podobno nie natrafiono na wcześniejsze i późniejsze sygnatury-oczywiście do końca wojny).3. Model z krótkimi uchwytami na pewno wszedł do produkcji dopiero w 1940r. W tym też roku sygnatury przerzucono z powierzchni patelni na zawiasy uchwytu.http://bel-reenact.clan.su/forum/33-3603-1
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2014 Napisano 5 Grudzień 2014 Z ciekawostek: spotkałem już dwie obr.36 z pałąkami z miedzianego drutu.
piotrek vickers Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 widok z boku, menażka ma kształt nerki
Pytanie
piotrek vickers
wojenna czy prl?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.