Skocz do zawartości
  • 0

Polska rogatywka jakie lata?

kribmw

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zauważyłem jeszcze, że otok jest odrobinę wyższy od współczesnych, a było charakterystyczne dla rogatywek przedwojennych. Jednocześnie, daszek jest krótki,jak w używanych obecnie i z galonem,a nie okuciem. Jakaś dziwna hybryda.
Napisano
Witam panowie dzięki za odpowiedzi zdjęcia robiłem niestety z daleka przez szybę bo rogatywka ta jest u mojego znajomego w kantorku ale niestety ostatnio go nie mogłem zastać.Myślę że we wtorek uda mi się zrobić lepsze fotki zewnątrz jak i w środku może jest logo producenta.
Napisano
Rabarbar masz rację. Reasumując rogatywka współczesna ze stopniem chorążego plus daszek przynależny oficerom a więc jak napisałeś radosna twórczość.
Napisano
Nie masz racji.Współcześnie, chorąży nie nosi galonu na daszku. Rogatywka na zdjęciu, ma galony oficera młodszego i ta jedna gwiazdka nie pasuje do reszty.
Wiem, bo sam jestem chorążym. ;-)
Napisano
Spoko. ;-) Jest jeszcze coś, co wychwyciłem na zdjęciu. Brakuje galonów oficerskich na denku czapki. Powinny iść na krzyż i zawijać się aż do otoku. Byłby widoczny z boku i nad orłem. Tak było na rogatywkach przedwojennych i jest na współczesnych. Krótko mówiąc, daszek jest oficera młodszego, a reszta chorążego. Tak więc, jest to radosna twórczość.
Napisano

Foto nr 2 gość chce za nią 400kor norweskich i z tego co zrozumiałem faktycznie jest to składak.Dodam jeszcze że ten pasek nad daszkiem jest mocowany po boku guzikami z orzełkiem bez korony.W dodatku są to raczej plastikowe guziole.

Napisano
Lipa straszna! Gwiazdka choć haftowana, to nie na otoku, ale wycięta z innego i naszyta na obecny otok. Zauważyłem również, że jest to rogatywka żołnierza służby zasadniczej, używana w latach 90- tych w żandarmerii i Pułku Ochrony w Warszawie.Wskazuje na to materiał, z jakiej została wykonana. Nie jest z gabardyny.Daszki tych czapek, były okute blachą.
Napisano
Rogatywka współczesna, barwa otoku wydaje się wskazywać na Żandarmerię Wojskową która użytkowała rogatywki do 6 lutego 2009 r. kiedy to do mundurów wyjściowych i galowych wprowadzono berety
koloru szkarłatnego używane wcześniej do mundurów służbowych i polowych.
Napisano
Rodan rogatywki w WP są nadal z tym że nie są noszone przez żołnierzy niektórych rodzajów wojsk czy służb gdzie do większości mundurów (służbowych, wyjściowych czy galowych) stosowane są berety czyli w wojskach specjalnych, jednostkach powietrznodesantowych (6 BPD, 25 BKP), Żandarmerii Wojskowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie