kribmw Napisano 22 Listopad 2014 Autor Napisano 22 Listopad 2014 Z góry przepraszam za zdjęcie ale tylko takie udało mi się zrobić.Czerwony otok,orzełek w koronie.
Rabarbar Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Zauważyłem jeszcze, że otok jest odrobinę wyższy od współczesnych, a było charakterystyczne dla rogatywek przedwojennych. Jednocześnie, daszek jest krótki,jak w używanych obecnie i z galonem,a nie okuciem. Jakaś dziwna hybryda.
kribmw Napisano 23 Listopad 2014 Autor Napisano 23 Listopad 2014 Witam panowie dzięki za odpowiedzi zdjęcia robiłem niestety z daleka przez szybę bo rogatywka ta jest u mojego znajomego w kantorku ale niestety ostatnio go nie mogłem zastać.Myślę że we wtorek uda mi się zrobić lepsze fotki zewnątrz jak i w środku może jest logo producenta.
Edmundo Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 Rabarbar masz rację. Reasumując rogatywka współczesna ze stopniem chorążego plus daszek przynależny oficerom a więc jak napisałeś radosna twórczość.
Rabarbar Napisano 24 Listopad 2014 Napisano 24 Listopad 2014 Nie masz racji.Współcześnie, chorąży nie nosi galonu na daszku. Rogatywka na zdjęciu, ma galony oficera młodszego i ta jedna gwiazdka nie pasuje do reszty.Wiem, bo sam jestem chorążym. ;-)
Rabarbar Napisano 24 Listopad 2014 Napisano 24 Listopad 2014 Tak wygląda moja rogatywka.Galonu na daszku nie noszę.
Rabarbar Napisano 24 Listopad 2014 Napisano 24 Listopad 2014 Wojska inżynieryjne i chemiczne. Ja akurat jestem saperem.
tyfus Napisano 24 Listopad 2014 Napisano 24 Listopad 2014 to jeszcze inaczej niż myślałem. dzięki za odpo tak poza konkursem :)
Edmundo Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Rabarbar moim zdaniem róg jest oklapnięty ponieważ jest nadłamany co widać na zdjęciu a wysokość otoku wydaje się być prawidłowa.
Rabarbar Napisano 24 Listopad 2014 Napisano 24 Listopad 2014 Spoko. ;-) Jest jeszcze coś, co wychwyciłem na zdjęciu. Brakuje galonów oficerskich na denku czapki. Powinny iść na krzyż i zawijać się aż do otoku. Byłby widoczny z boku i nad orłem. Tak było na rogatywkach przedwojennych i jest na współczesnych. Krótko mówiąc, daszek jest oficera młodszego, a reszta chorążego. Tak więc, jest to radosna twórczość.
Edmundo Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Panowie przepraszam ale zapomniałem dodać że stopień to nie podporucznik jak dawniej ale współczesny chorąży.
kribmw Napisano 22 Listopad 2014 Autor Napisano 22 Listopad 2014 Z góry przepraszam za zdjęcie ale tylko takie udało mi się zrobić.Czerwony otok,orzełek w koronie.
kribmw Napisano 25 Listopad 2014 Autor Napisano 25 Listopad 2014 Foto nr 2 gość chce za nią 400kor norweskich i z tego co zrozumiałem faktycznie jest to składak.Dodam jeszcze że ten pasek nad daszkiem jest mocowany po boku guzikami z orzełkiem bez korony.W dodatku są to raczej plastikowe guziole.
Rabarbar Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 Lipa straszna! Gwiazdka choć haftowana, to nie na otoku, ale wycięta z innego i naszyta na obecny otok. Zauważyłem również, że jest to rogatywka żołnierza służby zasadniczej, używana w latach 90- tych w żandarmerii i Pułku Ochrony w Warszawie.Wskazuje na to materiał, z jakiej została wykonana. Nie jest z gabardyny.Daszki tych czapek, były okute blachą.
Edmundo Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Rogatywka współczesna, barwa otoku wydaje się wskazywać na Żandarmerię Wojskową która użytkowała rogatywki do 6 lutego 2009 r. kiedy to do mundurów wyjściowych i galowych wprowadzono beretykoloru szkarłatnego używane wcześniej do mundurów służbowych i polowych.
Edmundo Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Rodan rogatywki w WP są nadal z tym że nie są noszone przez żołnierzy niektórych rodzajów wojsk czy służb gdzie do większości mundurów (służbowych, wyjściowych czy galowych) stosowane są berety czyli w wojskach specjalnych, jednostkach powietrznodesantowych (6 BPD, 25 BKP), Żandarmerii Wojskowej.
Pytanie
kribmw
Z góry przepraszam za zdjęcie ale tylko takie udało mi się zrobić.Czerwony otok,orzełek w koronie.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.