Skocz do zawartości
  • 0

szabla/pałasz? marynarka wojenna

chris82

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pochwalić do niego mam.Czy jest ktoś w stanie powiedzieć czym go do czyścić? Być może wtedy uda się dotrzeć do jakichś oznaczeń.Prosiłbym o oszacowanie wartośći:)
Napisano
Wrzuć zdjęcia w dziale konserwacja. A tutaj dodaj fotkę pochwy, albo sam zobacz jak się ceny kształtują na przykładzie różnych stron
http://www.google.pl/search?q=german+imperial+naval+sword&biw=1067&bih=494&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZSdeVOOmAc_daryLgagH&ved=0CB8QsAQ
Jak dowiesz się jaka cena i zaraz będziesz sprzedawał, to będzie ban za łamanie regulaminu :)
Napisano
A możesz określić przedział czasowy, kiedy powstała? Być może też gdzie mogła powstać?
Niestety nie ma na niej żadnych śladów, które mogłyby sugerować jej pochodzenie.
Napisano
A na ruchomej klapce nie ma żadnego napisu?

Bez bić trudno będzie określić producenta, gdyż było ich wielu, a broń nie jest wytwarzana zgodnie z jednym obowiązującym wzorem i występują różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami nawet wyprodukowanymi przez jednego wytwórcę. Na razie przejrzałem kilka katalogów aukcyjnych, ale na identyczna nie natrafiłem :(
Napisano
Niestety. Obejrzałem z kilku możliwych stron, za dnia i w sztucznym świetle - nic :(

A sądzisz, że ma ona jakąkolwiek wartość czy lepiej zakopać na dnie szafy?
Napisano
Doczytałem, że pytasz o okres powstania. Sądząc z głowni i konstrukcji rękojeści okres produkcji to lata pewnie ok. 1910 lub kilka lat później.
Napisano
Wartość ma :)
Po kilku występach kolegów już raczej nikt dokładnie nie będzie określał, ale nie widzę, by była poważnie zniszczona, więc nawet bez pochwy to ciekawy eksponat.
Napisano
tufus, Kriczer - bardzo dziękuję za fachową ocenę. Jak znajdę jeszcze jakiś ameliniowy" zardzewiały durszlak też się do Was zgłoszę z prośbą o opinię :P
Nie ładnie się naśmiewać z laika, nie ładnie.. :P

viator01, dzięki Ci wielkie. Zawsze to już jakaś wiedza.
Pochwa też jest. Skórzana z metalowymi okuciami - niestety nieco zniszczona.
Mówisz, że wartość ma. A jak byś ją Ty miał oszacować? Mało waży więc pewnie na złomie niewiele.. :P Ciekaw jestem czy warto za tym pochodzić czy jak wspomnieli koledzy zakopać w lesie.. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie