Skocz do zawartości
  • 0

zapalnik cynk i bakelit - Ćwiczebny ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam . kolega znalazł taki oto zapalnik . niestety praktycznie nic na nim nie pisze brak jakichkolwiek sygnatur , jedynie u góry mała cyferka 3. całość wykonana z cynku i bakelitu lub tekstolitu. Jakiej jest produkcji wydaje się że to niemiecki z uwagi że zastosowano tworzywo sztuczne" . Z uwagi że nie posiadał żadnego dużego materiału inicjującego wydaje się ćwiczebny ale może miał tylko zapał ogniowy? lub niewielki ładunek inicjujący jak w kapiszonie . może ktoś coś o nim napisać ??

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam . kolega znalazł taki oto zapalnik . niestety praktycznie nic na nim nie pisze brak jakichkolwiek sygnatur , jedynie u góry mała cyferka 3. całość wykonana z cynku i bakelitu lub tekstolitu. Jakiej jest produkcji wydaje się że to niemiecki z uwagi że zastosowano tworzywo sztuczne" . Z uwagi że nie posiadał żadnego dużego materiału inicjującego wydaje się ćwiczebny ale może miał tylko zapał ogniowy? lub niewielki ładunek inicjujący jak w kapiszonie . może ktoś coś o nim napisać ??

Napisano

a tu widok od spodu . widać że praktycznie składał się z 3 części . obudowy cynkowej , wkręcanego elementu bakelitowego i małego detalu z góry cynkowego zaślepionego plastikowym kołkiem lub śrubką.

Napisano

witam znowu mam problem z rozpoznaniem typu zapalnika . zapał I wojenny przypomina ciut Dopp. Z. 96 . prawdopodobnie brak jeszcze co najmniej jednego pierścienia . Tyle że w dopp Z96 nie widzę części mosiężnej z kanałem ścieżki ogniowej a tu jest. Może mi ktoś powie czego są to resztki lub może ktoś ma rys schematu budowy tego cuś.

Napisano

a tu widok od dołu . znalazłem 2 resztki na polach obie w stanie praktycznie agonalnym . Ostrzał prowadzili Niemcy pociskami szrapnelowymi bo masa kulek na polach.

Napisano

następny zapalnik bez jakichkolwiek sygnatur. przy czym gwint tej samej wielkości co poprzedni zapalnik. cały stalowy wewnątrz element z aluminium - czy też do nebelwerfra ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie