Skocz do zawartości
  • 0

98/05 dodatkowa numeracja

Ptaku51

Pytanie

Napisano

Witam,

podpowiedzcie proszę co oznacza dodatkowy trzycyfrowy numer nabity nad inicjałem Miłościwie Panującego?
W tym wypadku nad Ludwikiem i jego korona jest liczba 423 ( przy czym 3 jest inna bita inna czcionką niż standardowo numery na liściach").

Pozdrawiam,
Marcin

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

….oraz łezce jelca.

do tego pochwa malowana na czarno ( ale czy w epoce to pewności brak).

Spotkaliście takie liście?

Pozdrawiam,
Marcin

Napisano

Witam,

podpowiedzcie proszę co oznacza dodatkowy trzycyfrowy numer nabity nad inicjałem Miłościwie Panującego?
W tym wypadku nad Ludwikiem i jego korona jest liczba 423 ( przy czym 3 jest inna bita inna czcionką niż standardowo numery na liściach").

Pozdrawiam,
Marcin

Napisano
Nie dawałem linku do tego wątku, żeby sugerować, że to polski bagnet. Sposobów oznaczania było wiele - zależnie od jednostki, częściej jednak numery broni występują na jelcu niż na głowni.
Napisano
Bawaria numerowała swoje bagnety - najczesciej na jelcu, czesto tez na ostrzu tuż pod jelcem. Porównując krój cyfr i ich wielkość stawiam że ten numer to wlasnie numer nadany w jednym z bawarskich oddziałów.
Napisano
Witam,dwie wersje pierwsza numer broni druga numer odpowiedzialności [accountability number] przypisany konkretnemu żołnierzowi.Widziałem takie numery na 98/05, bagnetach zastępczych i bagnecie 84/98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie