lolekkbusko Napisano 17 Październik 2014 Autor Napisano 17 Październik 2014 Witam,prosze o id takiej szabli.Posiadam tylko takie zdjecia.pozdrawiam
steell Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 co tam jest napisane na ostatnim zdjęciu?
Kriczer Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 na moje oko francuz huzarski, zniszczony poprzez polerowanie...
rodan Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Wygląda jakby był wykuty wczoraj.......
lolekkbusko Napisano 17 Październik 2014 Autor Napisano 17 Październik 2014 no niestety wlasciciel spolerowal ja do kosci ;/
Robert Szczepaniak Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 a moje oko francuz huzarski, zniszczony poprzez polerowanie..."Z węgierskimi napisami ?
lolekkbusko Napisano 17 Październik 2014 Autor Napisano 17 Październik 2014 http://www.artinfo.pl/?pid=galleries&sp=offers&id=14511&lng=1tu znalazlem podobna, zidentyfikowana jako francuskamoze komus uda sie rozszyfrowac ten napis, jutro postaram sie o lepsze zdjecia
Korabkow Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Odpowiedzi wprawiły mnie w wesoły nastrój,szczególnie napis węgierski.Ale do sedna sprawy,jest to szabla huzarów rosyjskich ,czasy panowania Katarzyny II jej monogram jest na krzyżu jelca.Głownia z dekoracją typową dla formacji huzarów w całej ówczesnej Europie, w Polsce także jest to druga połowa XVIII wieku.Na grzbiecie głowni napis cyrylicą Solingen,wyrób jednej z manufaktur solingeńskich ,ale również możliwość roboty rosyjskiej w Tule, gdzie działało sporo szabelników sprowadzonych z Niemiec w tym z Solingen.Niestety szabla zniszczona nieumiejętną konserwacją a szkoda bo to był ładny i cenny egzemplarz.
steell Napisano 17 Październik 2014 Napisano 17 Październik 2014 Jak powiedziałeś Solingen" to dopiero zaskoczyłem co widzę :)солинген
Pytanie
lolekkbusko
Witam,
prosze o id takiej szabli.Posiadam tylko takie zdjecia.pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.