Skocz do zawartości
  • 0

Srebrne serduszko

hipolit-O4

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powyższy system prób podawanych w tysięcznych częściach całości obowiązuje w Polsce od 1986 roku. Przed 1986 rokiem funkcjonował system kolejnych jednocyfrowych prób, których wartości zmieniały się wraz z kolejnymi rozporządzeniami."

Trzeba rozumieć co się pisze koledzy.
Napisano
Przepraszam, za podwójny post, ale przecież nie mogę być gołosłowny. Zapoznajcie się koledzy z tabelami, a może coś się rozjaśni:

http://bip.gum.gov.pl/pl/bip/px_tcp_1963_86.pdf
http://bip.gum.gov.pl/pl/bip/px_tcp_1986_96.pdf
Napisano
Takie oznaczenia były też popularne w Prusach od końca XIX wieku. Jeśli chodzi o PRL to na skalę tysięczną przesiedliśmy się dopiero w 1986 roku. Próba 800 jest najniższą z dopuszczalnych o ile dobrze pamiętam. Sugerując się sposobem wykonania uszka sądzę, że jest to wyrób starszy niż trzydziestoletni.
Znajdowałem bardzo podobne serduszka, ale wykonane z miedzi, zalegały bardzo głęboko, stąd moje przypuszczenie, że jest to wyrób z innej epoki.
Myślę, że wizyta u jubilera może coś podpowiedzieć.
Napisano
Za kolegą MrV:
Jeśli chodzi o PRL to na skalę tysięczną przesiedliśmy się dopiero w 1986 roku."

A ja posiadam Katalog monet polskich 1900-1980" z 1980r i wszelkie próby srebra czy złota są podane w tysięcznych.
Napisano
Dekoracja serduszka to pogranicze secesji i Art-deco czyli lata 20-te XX wieku,wyrób zapewne niemiecki.W odrodzonej Polsce już w 1921 roku wprowadzono obowiązujące cechy srebra i tak 1-940 , 2-875, 3- 800,w 1932 r. zmieniono kształt pucy i te cechy przetrwały do 1963r.kiedy przyjęto zmiany i tak: 1-916, 2-875, 3-800,4- 750,ostatnie zmiany nastąpiły w 2004 jako: 925,875,830,800 są do znalezienia w internecie.Tak więc kolego MrV lepiej milczeć niż pisać głupoty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie