Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Chef der Luftwehr

gwiazda1010

Pytanie

Napisano
Witam!

Znalazłem połówkę nieśmiertelnika niemieckiego Chef der Luftwehr 493". Czy może ktoś wie kim mógł być żołnierz używający go. Na terenie na którym znalazłem nieśmiertelnik nie walczyła konkretna jednostka Luftwaffe, a jedynie żołnierze Luftwaffe z rozwiązanych jednostek, wcieleni do dywizji piechoty Wehrmachtu. Na chłopski rozum" wydaje mi się że mógł to być ktoś bezpośrednio z Reichsluftfahrtministerium któremu podlegał Chef der Luftwehr, jednak gdyby był to żołnierz z jakieś bezpośredniej ochrony, jednostki pozostającej do dyspozycji Chefa der Luftwehr, to raczej byłby w 1945r. Berlinie, a nie pod koniec marca 1945 na Górnym Śląsku w rejonie Raciborza??? Może ma ktoś jakieś info lub tezę.
Z góry dzięki za pomoc.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Znalazłem połówkę nieśmiertelnika niemieckiego Chef der Luftwehr 493". Czy może ktoś wie kim mógł być żołnierz używający go. Na terenie na którym znalazłem nieśmiertelnik nie walczyła konkretna jednostka Luftwaffe, a jedynie żołnierze Luftwaffe z rozwiązanych jednostek, wcieleni do dywizji piechoty Wehrmachtu. Na chłopski rozum" wydaje mi się że mógł to być ktoś bezpośrednio z Reichsluftfahrtministerium któremu podlegał Chef der Luftwehr, jednak gdyby był to żołnierz z jakieś bezpośredniej ochrony, jednostki pozostającej do dyspozycji Chefa der Luftwehr, to raczej byłby w 1945r. Berlinie, a nie pod koniec marca 1945 na Górnym Śląsku w rejonie Raciborza??? Może ma ktoś jakieś info lub tezę.
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano
Nie. Sama blacha ale przekazałem, może się przyda w wyjaśnieniu czyjegoś losu. To że rzucali wszystkich to wiem, może nawet karnie trafił jakiś bo walczył też na tym obszarze batalion karny. Tylko pytam jeszcze o to czy dobrze rozumuję że mógł to być ktoś bezpośrednio z ministerstwa Rzeszy (sztabu Chefa der Luftwehr)bo to jest tutaj dziwne.

Dzięki za zainteresowanie ;-)
Napisano
Albo Niemcy brali pod koniec wojny wszystkich na linię i nie zmieniali nieśmiertelników, albo został wysłany w teren i został. Teorii może być wiele.
Napisano

Zdjęcie dzięki uprzejmości znajomego. Nieśmiertelnik zabezpieczyła już odpowiednia instytucja. Mnie interesuje kontekst tego znaleziska. Kto, kiedy, dlaczego - raczej w tym rejonie spodziewałbym się nieśmiertelnika jednych z oddziałów 68 ID, 371 ID lub 17PzD a tu taka zagadka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie